Behöver du fylla pÄ med ny inspiration till dina webbprojekt? HÀr hittar du tio svenska WordPress-hemsidor som kan boosta din kreativitet. Oavsett om det handlar om dataspel, friluftsliv, musik eller vatten och avlopp(!) sÄ gÄr det att skapa riktigt snygg webbdesign. Mycket nöje!

1. Colorstone

Colorstone – en hemsida i WordPress & Divi

En bild sĂ€ger mer Ă€n tusen ord, vilket innebĂ€r att en video sĂ€ger 24 000 ord – per sekund. En stillbild gör alltsĂ„ inte Malmöbandet Colorstones hemsida rĂ€ttvisa; hĂ€r kastas du direkt in i ett videokollage impregnerat av diesel och rock’n’roll. I övrigt prĂ€glas sajten av stilrena block i klara fĂ€rger. In och lyssna!

2. SĂ€krad framtid

SĂ€krad Framtid – en hemsida i WordPress & Divi

FrĂ„n rock’n’roll gĂ„r vi raskt vidare till avloppsrör. Att göra en osexig frĂ„ga intressant och tilltalande Ă€r en tuff uppgift. HĂ€r fĂ„r vi, likt Super Mario, följa med under jord pĂ„ en resa ner i rören; frĂ„n problembeskrivning till lösningar. Snygga illustrationer och subtila animationer tvĂ€ttar bort all förnimmelse av sumplukt. High-score!

3. BlueMax

BlueMax – en hemsida i WordPress & Divi

PlĂ„ster utan lim – kan det funka? Precis som BlueMax limfria superplĂ„ster Ă€r hemsidan snygg, smidig och enkel att anvĂ€nda. PĂ„ sidan finns en slider dĂ€r smĂ€rta varvas med lindring. Den blĂ„a elefanten Max(!) bidrar med en pedagogisk lekfullhet till ett annars smĂ€rtsamt Ă€mne. PlĂ„stret funkar utmĂ€rkt bĂ„de för mĂ€nniskor och djur, men hemsidan Ă€r human first.

4. Stockholm Design Lab

Stockholm Design Lab – en hemsida i WordPress & Divi

Skandinavien Àr internationellt kÀnt för avskalad och minimalistisk design. PÄ den hÀr sajten har man till och med skalat bort hamburgerköttet frÄn hamburgermenyn; den innehÄller bara tvÄ skivor bröd. Less is more (och Àven bra för veganer). En rejÀl slider inleder sidan som sedan fortsÀtter med stilren grid-layout.

5. dBud

dBud – en hemsida i WordPress & Divi

Svenskutvecklade dBud har skapat öronproppar för audiofiler. Som gammal trummis önskar jag att de hade funnits pÄ 90-talet nÀr mina öron fylldes av obekvÀma skumgummicylindrar som dödade alla ljudnyanser. Men nog om öron! Den hÀr onepagern andas modern och frÀsch startup. Produkt-gif:ar, en slider med Facebook-recensioner och riktigt snygga bilder fÄr mig att lÀgga ett par dBuds i den snygga varukorgen som glider in frÄn höger.

6. POWER of Sweden

Power of Sweden – en hemsida i WordPress & Divi

Om du har provat trÀnat i bambuklÀder sÄ vet du att det bÄde ser bÀttre ut och kÀnns skönare. Precis som WordPress, med andra ord! PÄ den hÀr hemsidan har den subtila Divi-gradienten i den lila bakgrunden hÀmtats frÄn linnets skiftningar. Parallax, animationer och produktbildspel triggar trÀningslusten. Kanske Àr det ett bambulinne som stÄr mellan dig och nyÄrslöftet?

7. Minecraft

Minecraft – en hemsida i WordPress & Divi

“Pixligt” brukar inte vara ett positivt ord nĂ€r man pratar om webbdesign. Men nĂ€r det gĂ€ller Minecraft Ă€r det precis tvĂ€rt om; hĂ€r ska pixlarna lyftas fram och hyllas. Via den hĂ€r onepagern kan man köpa officiella böcker och magasin om det svenskutvecklade succĂ©spelet. PĂ„ sajten finns inbĂ€ddade review-videos frĂ„n oberoende Youtubers, vilket Ă€r ett intressant grepp för att öka trovĂ€rdigheten.

8. B.O.L.D Webbdesign

B.O.L.D Webbdesign – en hemsida i WordPress & Divi

B.O.L.D Ă€r ett piggt nytillskott i den vĂ€xande skaran av svenska webbdesigners som anvĂ€nder WordPress och Divi. Precis som namnet B.O.L.D  antyder sĂ„ prĂ€glas den hĂ€r onepagern av ett djĂ€rvt fĂ€rgval och bubbliga dividers som avdelar sektionerna. Är du redo för en bĂ€ttre nĂ€rvaro online?

9. PO-PON

PO-PON – en hemsida i WordPress & Divi

PO-PON Àr en institution med över 100 Är pÄ nacken. I tider av fake news-debatter och en mediebransch i omvandling Àr trovÀrdighet hÄrdvaluta. HÀr har vi ett exempel pÄ minimalistisk design i en sval fÀrgskala som andas just trovÀrdighet. Den enda bilden pÄ startsidan Àr logotypen (och Àven den skulle, i Àrlighetens namn, kunna vara HTML-text). HÀr kan du lÀsa pÄ om pressetiken och anmÀla ett journalistiskt övertramp.

10. Robusta Àventyr

Robusta Äventyr – en hemsida i WordPress & Divi

Som (inflyttad) skĂ„ning Ă€r jag kanske partisk, men att mötas av böljande gula rapsfĂ€lt mot blĂ„ himmel Ă€r alltid en bra start. En bit ner presenteras texten i subtilt skuggade boxar ovanpĂ„ fullbreddsbakgrundsbilder, vilket Ă€r ett snyggt grepp som ger sajten en skön dynamik.  VĂ€lkommen till “beautiful SkĂ„ne”!

Sista ordet

Det var 10 exempel som förhoppningsvis ger dig inspiration till en egen hemsida i WordPress. Har du ett case som du vill visa upp i nÀsta inspirationsinlÀgg? Var inte blyg; skicka in ditt bidrag nu.

Relaterade inlÀgg

12 exempel pÄ strÄlande webbdesign i WordPress & Divi
8 exempel pÄ inspirerande webbdesign
Fantastiska fakta om WordPress

Affiliate disclaimer

Diviguiden Àr en 100% fristÄende affiliate till Elegant Themes (Divi), Surftown och Fiverr. Vi rekommenderar bara tjÀnster som vi sjÀlva gillar och anvÀnder. Om du köper nÄgot via vissa av lÀnkarna pÄ Diviguiden sÄ gÄr en provision till Diviguiden, men det kostar aldrig mer för dig. LÀs mer

Mer frÄn bloggen

Uppdatera i WordPress direkt frÄn mobilen

Elegant Themes har nu slĂ€ppt en efterlĂ€ngtad uppdatering till Divi Builder: Sidbyggaren Ă€r nu helt responsiv. Detta innebĂ€r att det Ă€r smidigt att uppdatera innehĂ„llet pĂ„ din Wordpress-hemsida frĂ„n mobilen – var du Ă€n befinner dig. Som en bonus blir sidbyggaren Ă€ven...

Klarar dina texter vi-testet?

Vad var det första du gjorde nÀr du som barn fick den rykande fÀrska skolkatalogen? Om du febrigt blÀddrade fram till bilden pÄ dig sjÀlv sÄ var du knappast ensam. Vi Àr sjÀlvupptagna varelser. Eller som Joe Pulizzi uttrycker det: Kunderna bryr sig inte om ditt...

Divi Nugget #3: HĂ€mta och applicera format snabbt i WordPress

Minns du hur mycket enklare livet blev nĂ€r du upptĂ€ckte penseln i Microsoft Word (eller den motsvarande rollern i Google Docs)? Nu kan du anvĂ€nda en liknande funktion för att “hĂ€mta format” och applicera stilen pĂ„ nĂ€stan vad som helst i WordPress – utan att ditt innehĂ„ll skrivs över.

Divi Nugget #01: SÄ byter du logga pÄ enskilda sidor i WordPress

I första delen i serien Divi Nuggets gÄr vi igenom hur man byter logga pÄ en enskild sida i WordPress med temat Divi. Se videon nu.

Sex snabba sÀtt att ta tempen pÄ din webbplats

Presterar inte din webbplats toppresultat trots att du matar den med bra och nyttigt innehÄll? Det kan bero pÄ att den Àr krasslig och hostar bort potentiella besökare. HÀr kommer sex enkla (och för det mesta helt gratis) sÀtt att stÀlla en trÀffsÀker diagnos. För om...

WordPress: 8 exempel pÄ inspirerande webbdesign

Nu Àr det dags för en ny dos inspiration med Ätta exempel pÄ riktigt bra webbdesign i Wordpress. Med tanke pÄ att vi gÄr mot mörkare tider sÄ blir det extra mycket fÀrg och smaksensationer den hÀr gÄngen. En nyhet Àr att det bara Àr svenska sajter i listan. De flesta...

HjĂ€lp! Min sida syns inte pĂ„ Google đŸ˜±

Det görs över 60 000 sökningar pĂ„ Google – varje sekund. Med en marknadsandel pÄ 97% har Google i det nĂ€rmaste monopol pĂ„ sökmarknaden i Sverige. Magra resultat frĂ„n din sajt kan vara dolt tecken pĂ„ total osynlighet. Det finns nĂ€mligen sajter som helt oavsiktligt...

Divi snabbar upp laddtiden med ny uppdatering

Nu slÀpper Divi en teknisk uppdatering som innebÀr att din sajt kommer att laddas snabbare för besökarna. Genom att all CSS-kod lagras i statiska filer sÄ hÄlls kodmÀngden pÄ de enskilda sidorna nere. Allt sker sÄklart automatiskt i bakgrunden sÄ förÀndringen pÄverkar...

Divi Nugget #5: Klistra in ren text utan format i WordPress

NÀr du klistrar in text frÄn t.ex. Word, e-post eller en pdf-fil direkt till WordPress sÄ Àr risken stor att det följer med oönskad kod som kan försÀmra din hemsida. HÀr Àr tre sÀtt att tvÀtta bort formaten.

Sju begrÀnsningar i Divi och hur du övervinner dem

Divi Àr ett fantastiskt WordPress-tema. Men det finns nÄgra begrÀnsningar som Äterkommer. HÀr fÄr du veta hur du anpassar mobilmenyn, skrÀddarsyr navigationen, gör centrala instÀllningar för rubriker och lÀnkar, sparar formulÀrsvar, finslipar knapparna och tvÀttar bort den babyblÄ fÀrgen.