Det görs över 60 000 sökningar på Google – varje sekund. Med en marknadsandel på 97% har Google i det närmaste monopol på sökmarknaden i Sverige. Magra resultat från din sajt kan vara dolt tecken på total osynlighet.

Det finns nämligen sajter som helt oavsiktligt döljs på Google. Men att som svenskt företag vara osynlig på Google är som att förlägga sin butik i en öde träskmark och hoppas på att kunderna ska trilla ner från himlen. Men deppa inte; problemet är ofta lätt att lösa.

Lästips: Så tar du reda på vad Google har indexerat på din sajt

Ofta mänskliga faktorn bakom osynlighet

Det brukar vara ren och skär glömska som gör att sajter inte visas alls på Google. När man utvecklar ny webbplats gör man det ofta i en utvecklingsmiljö. För att folk inte ska trilla in på den halvfärdiga sajten av misstag brukar utvecklarna blockera den för sökmotorer. Problemet är att det är lätt att glömma bort att ta bort spärren när sajten väl har lanserats i den så kallade produktionsmiljön.

En lömsk checkbox i WordPress …

Om du använder WordPress är risken stor att någon, i all välmening, har klickat i “Be sökmotorer att inte indexera denna webbplats” för att sedan glömma och gå vidare till nya, spännande projekt.

Lösning: Logga in i WordPress och gå till Inställningar > Läsa och kryssa ur checkboxen för att öppna upp sajten för sökmotorer. Glöm inte att spara ändringarna.

Wordpress: Be sökmotorer att inte indexera denna sida

… eller ett snedstreck i robots.txt?

Ett annat sätt att blockera sökmotorer är den lilla textfilen robots.txt som har till uppgift att berätta för sökmotorerna vad som ska visas och inte visas. I WordPress är det till exempel standard att blockera login-adressen /wp-admin/ som inte är relevant för besökarna. Men att samtidigt råka dölja hela webbplatsen av misstag är lätt hänt. Lösning:

Litet snedsträck stjälpa ofta stor sajt

  1. Gå till http://www.dinadress.se/robots.txt
  2. Om det står följande betyder det att alla sökmotorer (*) ska låta bli att indexera allt innehåll (/): User-agent: * Disallow: /.
  3. Ta bort “/”  och vips har du öppnat du upp din sajt för alla sökmotorer: User-agent: * Disallow:
  4. Spara.

Du kommer åt robots.txt genom att logga in på ditt webbhotells ftp/filserver. Filen kan ändras i Anteckningar eller ett program som Notepad++ (PC) eller Textmate (Mac). Om det verkar krångligt kan du även använda WordPress-tillägget Yoast SEO för att redigera robots.txt.

Läs mer om robots.txt

Och nu då?

Det kan ta några dagar, eller i värsta fall veckor, innan Google upptäcker din sajt. När du har undanröjt alla hinder för sökmotorerna bör du direkt be Google att indexera din webbplats. Du kan också skynda på det hela genom att koppla din sajt till Google Search Console (tidigare kallat Google Webmaster Tools). Lycka till med din sökmotoroptimering!

Lästips: Så tar du reda på vad Google har indexerat på din sajt

Affiliate disclaimer

Diviguiden är en 100% fristående affiliate till Elegant Themes (Divi), Surftown och Fiverr. Vi rekommenderar bara tjänster som vi själva gillar och använder. Om du köper något via vissa av länkarna på Diviguiden så går en provision till Diviguiden, men det kostar aldrig mer för dig. Läs mer

Mer från bloggen

Divi Nugget #01: Så byter du logga på enskilda sidor i WordPress

I första delen i serien Divi Nuggets går vi igenom hur man byter logga på en enskild sida i WordPress med temat Divi. Se videon nu.

Inspiration: 10 svenska hemsidor i WordPress

Behöver du fylla på med ny inspiration till dina webbprojekt? Här hittar du tio svenska WordPress-hemsidor som kan boosta din kreativitet. Oavsett om det handlar om dataspel, friluftsliv, musik eller vatten och avlopp(!) så går det att skapa riktigt snygg webbdesign. Mycket nöje!

Öka antalet samtal med telefonlänkar

Att sänka trösklarna för dina besökare när de vill kontakta dig kan leda till fler värdefulla interaktioner och lägre drop-out. Ett enkelt sätt att uppnå detta är att skapa telefonlänkar som triggar uppringning vid klick – även kallat click-to-call. Detta är...

Visa aktuellt år automatiskt i Divis bottom bar

Divis bottenlist (bottom bar) passar utmärkt för information om Copyright © men många glömmer att uppdatera till rätt år. Lägg in ett årtal som uppdateras automatiskt.

Sex snabba sätt att ta tempen på din webbplats

Presterar inte din webbplats toppresultat trots att du matar den med bra och nyttigt innehåll? Det kan bero på att den är krasslig och hostar bort potentiella besökare. Här kommer sex enkla (och för det mesta helt gratis) sätt att ställa en träffsäker diagnos. För om...

Visa aktuellt år eller datum i din WordPress-footer

Vill du att att texten Copyright © 2018 ska uppdateras till aktuellt år automatiskt i WordPress footer? Det går att lösa med en shortcode – utan extra plugins som tynger ner din hemsida. Vi visar dig hur och bjuder även på några extra datumformat som aktuell dag, aktuell månad och dagens datum.

WordPress: 8 exempel på inspirerande webbdesign

Nu är det dags för en ny dos inspiration med åtta exempel på riktigt bra webbdesign i Wordpress. Med tanke på att vi går mot mörkare tider så blir det extra mycket färg och smaksensationer den här gången. En nyhet är att det bara är svenska sajter i listan. De flesta...

Divi Nugget #7: Skapa runda bilder direkt i WordPress (utan Photoshop)

Helt eller delvis runda bilder används ofta för att göra designen lite mjukare. På många hemsidor används till exempel rundade porträttbilder och produktbilder. Här är det enklaste och mest effektiva sättet att skapa runda bilder i WordPress.

5 gratis plugins som gör Divi ännu bättre

När du installerar Divi får du 46 kraftfulla moduler, t.ex. räknare, kartor och bildspel. Men ibland krävs det ytterligare resurser och då finns det som tur är bra plugins som är utvecklade specifikt för Divi. Här listar vi fem gratis plugins (och två bonusar) som ger...

3 enkla sätt att fixa en logotyp (om du inte är grafisk designer)

Professionella grafiska designers skapar oftast logotyper i program från Adobe CC, till exempel Illustrator, Photoshop och Indesign. Men för en nybörjare som vill skapa en enkel logga blir valmöjligheterna lätt utmattande. Här är tre sätt att skapa en vektor-logotyp...