Presterar inte din webbplats toppresultat trots att du matar den med bra och nyttigt innehåll? Det kan bero på att den är krasslig och hostar bort potentiella besökare. Här kommer sex enkla (och för det mesta helt gratis) sätt att ställa en träffsäker diagnos. För om du inte har ringat in problemet är det ingen idé att slösa bort pengar på dyr medicin; du vet ju ändå inte vilken sjukdom som behöver botas.

✓ Är den mobilanpassad?

Idag står mobiler och surfplattor för ca tre fjärdedelar av all internettrafik. Och jo, det gäller din målgrupp också. Enligt studien Internet och svenskarna surfar 78% av befolkningen i mobilen.

Termometer Ta tempen: Med Googles mobilvänlighetstest får du snabbt veta om din sajt är mobilvänlig eller inte. Du får även värdefulla tips om hur du förbättrar mobilupplevelsen.

✓ Är den tillräckligt snabb?

Tänk på att dina besökare inte alltid sitter på ett kontor med fiberuppkoppling. Hur funkar din sajt på tåget eller ute på sommarstugan med ett dammigt 3G-modem? En långsam sajt skrämmer bort kräsna besökare och påverkan din SEO negativt.

Termometer Ta tempen: Med Google Page Speed får du betyg från 1 till 100 för hastigheten i mobil respektive dator. Du får även rekommendationer på hur du trimmar hastigheten.

✓ Är den synlig på Google?

Du skulle aldrig lämna hemmet på morgonen utan att kasta en blick i spegeln. Men förvånansvärt många glömmer bort att googla sig själva (eller sina webbplatser) regelbundet. Syns rätt saker på Google?

Termometer Ta tempen: Genom att googla på site:dinadress.se kan du se vilka sidor som är sökbara. Om du får noll träffar eller resultat med texten “Innehållet har blockerats i robots.txt” så finns det hjälp att få. Detta är också ett bra sätt att se om Google har sniffat upp sådant som inte borde vara sökbart, till exempel interna systemlänkar, loginsidan till ditt CMS eller förlegad information.

aftonbladet.se på Google

Aftonbladet.se hade 712 000 sidor indexerade på Google i maj 2017. Ersätt aftonbladet.se med din egen adress i den här sökningen.

 

✓ Är den länkad till från andra sajter?

Länkar till din sajt, så kallade backlinks, är bra för att driva trafik och oumbärliga för din sökmotoroptimering. Vilka är det egentligen som rekommenderar din sajt? Och saknas det länkar hos partners och relevanta sajter som du borde uppvakta?

Termometer Ta tempen: I Google Search Console (tidigare Google Webmaster Tools) kan du se vilka som länkar till dig. Du hittar listan under Söktrafik > Länkar till din webbplats.
Termometer Fördjupning: Med Ahrefs kan du djupdyka i länkarnas värde, nyckelord och hur du står dig jämfört med dina konkurrenter. Du kan testa tjänsten gratis men om du vill göra mer omfattande analyser får du betala en slant.

✓ Är den delningsvänlig?

Sociala medier har blivit ett allt viktigare sätt att skapa engagemang och driva trafik. Men har du testat att dela din egen sajt på sociala medier? Om du har otur så visas en förvrängd bild och en obegriplig kodmassa i följarnas flöden. Och sist men inte minst: finns det dela-knappar på rätt ställen som uppmuntrar besökarna att dela ditt innehåll?

Termometer Ta tempen: På Social Debug får du en bra översikt över hur delningsvänlig din sajt är. Verktyget betygsätter utifrån Facebook, Google+, Linkedin, Twitter samt sök.
TermometerTermometer Fördjupning: Monarch är kraftfullt WordPress-plugin för att integrera dela-knappar på din sajt. Du styr enkelt vilka sociala medier som ska synas och var och hur knapparna ska visas på mobil kontra dator. Monarch ingår när du skaffar Divi.
TermometerTermometerTermometer Mer fördjupning:
Med Yoast SEO kan du välja vilken rubrik, ingress och bild som Facebook och Twitter ska förhandsvisa för respektive sida. Yoast har gömt undan det här guldkornet en aning, men du hittar funktionen bakom den lilla “dela”-ikonen. 

 

Yoast SEO

 

✓ Är den sökmotoroptimerad?

Det bästa stället att gömma ett lik på är sidan 2 i Googles sökresultat (eller sida 1 på Bing, om man vill vara elak). Även på sida 1 är konkurrensen stenhård: första länken får i genomsnitt tio gånger fler klick än åttan.

Termometer Ta tempen: Med Google Search Console får du värdefull information om hur väl din sajt presterar hos Google. Du kan till exempel se vilka sökbegrepp som genererar flest visningar och klick till din sajt.
TermometerTermometer Fördjupning: Om du använder WordPress är Yoast SEO ett måste. Pluginet betygsätter din SEO och gör det möjligt för dig att optimera sajten. Gratisversionen räcker långt och funkar utmärkt tillsammans med WordPress-temat Divi.
TermometerTermometerTermometer Mer fördjupning: Om du vill ha mer detaljerad information om meta-texter och teknisk SEO är Screaming Frog en gammal trotjänare som du kan installera på din dator. Små sajter klarar sig bra med gratisversionen; för större sajter finns en betalversion som är väl värd pengarna.

Summa summarum

Det var sex tips på hur du snabbt och enkelt tar tempen på din sajt. Hur mår din sajt? Och har du fler tips på hur man håller koll på sajtens hälsa?

Affiliate disclaimer

Diviguiden är en 100% fristående affiliate till Elegant Themes (Divi), Surftown och Fiverr. Vi rekommenderar bara tjänster som vi själva gillar och använder. Om du köper något via vissa av länkarna på Diviguiden så går en provision till Diviguiden, men det kostar aldrig mer för dig. Läs mer

Mer från bloggen

WordPress: 8 exempel på inspirerande webbdesign

Nu är det dags för en ny dos inspiration med åtta exempel på riktigt bra webbdesign i Wordpress. Med tanke på att vi går mot mörkare tider så blir det extra mycket färg och smaksensationer den här gången. En nyhet är att det bara är svenska sajter i listan. De flesta...

Divi Nugget #4: Lägg till en länk bredvid en checkbox i ett WordPress-formulär

Den 25 maj börjar den nya dataskyddsförordningen GDPR att gälla. Se till att du beskriver och länkar till dina allmänna villkor i dina kontaktformulär. I videon nedan kan du se hur du lägger till en länk bredvid en checkbox i ett WordPress-formulär med Divi.

Tusen(!) nyheter i den senaste Divi-uppdateringen

Senaste uppdateringen av Divi (3.0.74) innebär tusen nya funktioner och förbättringar – bokstavligt talat. Alla moduler har nu berikats med samma funktionalitet och logik, vilket gör temat både enklare och mer kraftfullt. Samtidigt som Divi nu blir mer konsekvent och...

Fantastiska fakta om WordPress 2018 – världens största CMS

Nästan var tredje webbplats är skapad i Wordpress. I Sverige är det vårt mest populära CMS (webbpubliceringsverktyg) med öppen källkod (Open Source). Enligt Web Service Award 2017 har marknadsandelen för Wordpress tiodubblats i Sverige sedan 2012. CMS med stängd...

Klarar dina texter vi-testet?

Vad var det första du gjorde när du som barn fick den rykande färska skolkatalogen? Om du febrigt bläddrade fram till bilden på dig själv så var du knappast ensam. Vi är självupptagna varelser. Eller som Joe Pulizzi uttrycker det: Kunderna bryr sig inte om ditt...

Öka antalet samtal med telefonlänkar

Att sänka trösklarna för dina besökare när de vill kontakta dig kan leda till fler värdefulla interaktioner och lägre drop-out. Ett enkelt sätt att uppnå detta är att skapa telefonlänkar som triggar uppringning vid klick – även kallat click-to-call. Detta är...

Divi Nugget #3: Hämta och applicera format snabbt i WordPress

Minns du hur mycket enklare livet blev när du upptäckte penseln i Microsoft Word (eller den motsvarande rollern i Google Docs)? Nu kan du använda en liknande funktion för att “hämta format” och applicera stilen på nästan vad som helst i WordPress – utan att ditt innehåll skrivs över.

Fixa HTTPS – or die trying

Google trappar upp kriget mot osäkra sajter. Från och med oktober kommer varningen "INTE SÄKER" att möta den som fyller i ett formulär eller surfar inkognito på en sida med HTTP. Om du inte vill skrämma bort dina besökare är det dags att agera.  När en adress inleds...

Uppdatera i WordPress direkt från mobilen

Elegant Themes har nu släppt en efterlängtad uppdatering till Divi Builder: Sidbyggaren är nu helt responsiv. Detta innebär att det är smidigt att uppdatera innehållet på din Wordpress-hemsida från mobilen – var du än befinner dig. Som en bonus blir sidbyggaren även...

12 exempel på strålande webbdesign i WordPress & Divi

Varje dag skapas 50 000(!) nya hemsidor i Wordpress. Vi har samlat 12 exempel på strålande webbdesign av allt från små frilansare till internationella storföretag; från konstnärlig minimalism till färgsprakande överdåd. Men alla sajterna har ett par saker saker...