Presterar inte din webbplats toppresultat trots att du matar den med bra och nyttigt innehåll? Det kan bero på att den är krasslig och hostar bort potentiella besökare. Här kommer sex enkla (och för det mesta helt gratis) sätt att ställa en träffsäker diagnos. För om du inte har ringat in problemet är det ingen idé att slösa bort pengar på dyr medicin; du vet ju ändå inte vilken sjukdom som behöver botas.

✓ Är den mobilanpassad?

Idag står mobiler och surfplattor för ca tre fjärdedelar av all internettrafik. Och jo, det gäller din målgrupp också. Enligt studien Internet och svenskarna surfar 78% av befolkningen i mobilen.

Termometer Ta tempen: Med Googles mobilvänlighetstest får du snabbt veta om din sajt är mobilvänlig eller inte. Du får även värdefulla tips om hur du förbättrar mobilupplevelsen.

✓ Är den tillräckligt snabb?

Tänk på att dina besökare inte alltid sitter på ett kontor med fiberuppkoppling. Hur funkar din sajt på tåget eller ute på sommarstugan med ett dammigt 3G-modem? En långsam sajt skrämmer bort kräsna besökare och påverkan din SEO negativt.

Termometer Ta tempen: Med Google Page Speed får du betyg från 1 till 100 för hastigheten i mobil respektive dator. Du får även rekommendationer på hur du trimmar hastigheten.

✓ Är den synlig på Google?

Du skulle aldrig lämna hemmet på morgonen utan att kasta en blick i spegeln. Men förvånansvärt många glömmer bort att googla sig själva (eller sina webbplatser) regelbundet. Syns rätt saker på Google?

Termometer Ta tempen: Genom att googla på site:dinadress.se kan du se vilka sidor som är sökbara. Om du får noll träffar eller resultat med texten “Innehållet har blockerats i robots.txt” så finns det hjälp att få. Detta är också ett bra sätt att se om Google har sniffat upp sådant som inte borde vara sökbart, till exempel interna systemlänkar, loginsidan till ditt CMS eller förlegad information.

aftonbladet.se på Google

Aftonbladet.se hade 712 000 sidor indexerade på Google i maj 2017. Ersätt aftonbladet.se med din egen adress i den här sökningen.

 

✓ Är den länkad till från andra sajter?

Länkar till din sajt, så kallade backlinks, är bra för att driva trafik och oumbärliga för din sökmotoroptimering. Vilka är det egentligen som rekommenderar din sajt? Och saknas det länkar hos partners och relevanta sajter som du borde uppvakta?

Termometer Ta tempen: I Google Search Console (tidigare Google Webmaster Tools) kan du se vilka som länkar till dig. Du hittar listan under Söktrafik > Länkar till din webbplats.
Termometer Fördjupning: Med Ahrefs kan du djupdyka i länkarnas värde, nyckelord och hur du står dig jämfört med dina konkurrenter. Du kan testa tjänsten gratis men om du vill göra mer omfattande analyser får du betala en slant.

✓ Är den delningsvänlig?

Sociala medier har blivit ett allt viktigare sätt att skapa engagemang och driva trafik. Men har du testat att dela din egen sajt på sociala medier? Om du har otur så visas en förvrängd bild och en obegriplig kodmassa i följarnas flöden. Och sist men inte minst: finns det dela-knappar på rätt ställen som uppmuntrar besökarna att dela ditt innehåll?

Termometer Ta tempen: På Social Debug får du en bra översikt över hur delningsvänlig din sajt är. Verktyget betygsätter utifrån Facebook, Google+, Linkedin, Twitter samt sök.
TermometerTermometer Fördjupning: Monarch är kraftfullt WordPress-plugin för att integrera dela-knappar på din sajt. Du styr enkelt vilka sociala medier som ska synas och var och hur knapparna ska visas på mobil kontra dator. Monarch ingår när du skaffar Divi.
TermometerTermometerTermometer Mer fördjupning:
Med Yoast SEO kan du välja vilken rubrik, ingress och bild som Facebook och Twitter ska förhandsvisa för respektive sida. Yoast har gömt undan det här guldkornet en aning, men du hittar funktionen bakom den lilla “dela”-ikonen. 

 

Yoast SEO

 

✓ Är den sökmotoroptimerad?

Det bästa stället att gömma ett lik på är sidan 2 i Googles sökresultat (eller sida 1 på Bing, om man vill vara elak). Även på sida 1 är konkurrensen stenhård: första länken får i genomsnitt tio gånger fler klick än åttan.

Termometer Ta tempen: Med Google Search Console får du värdefull information om hur väl din sajt presterar hos Google. Du kan till exempel se vilka sökbegrepp som genererar flest visningar och klick till din sajt.
TermometerTermometer Fördjupning: Om du använder WordPress är Yoast SEO ett måste. Pluginet betygsätter din SEO och gör det möjligt för dig att optimera sajten. Gratisversionen räcker långt och funkar utmärkt tillsammans med WordPress-temat Divi.
TermometerTermometerTermometer Mer fördjupning: Om du vill ha mer detaljerad information om meta-texter och teknisk SEO är Screaming Frog en gammal trotjänare som du kan installera på din dator. Små sajter klarar sig bra med gratisversionen; för större sajter finns en betalversion som är väl värd pengarna.

Summa summarum

Det var sex tips på hur du snabbt och enkelt tar tempen på din sajt. Hur mår din sajt? Och har du fler tips på hur man håller koll på sajtens hälsa?

Affiliate disclaimer

Diviguiden är en 100% fristående affiliate till Elegant Themes (Divi), Surftown och Fiverr. Vi rekommenderar bara tjänster som vi själva gillar och använder. Om du köper något via vissa av länkarna på Diviguiden så går en provision till Diviguiden, men det kostar aldrig mer för dig. Läs mer

Mer från bloggen

Divi Nugget #7: Skapa runda bilder direkt i WordPress (utan Photoshop)

Helt eller delvis runda bilder används ofta för att göra designen lite mjukare. På många hemsidor används till exempel rundade porträttbilder och produktbilder. Här är det enklaste och mest effektiva sättet att skapa runda bilder i WordPress.

Fixa HTTPS – or die trying

Google trappar upp kriget mot osäkra sajter. Från och med oktober kommer varningen "INTE SÄKER" att möta den som fyller i ett formulär eller surfar inkognito på en sida med HTTP. Om du inte vill skrämma bort dina besökare är det dags att agera.  När en adress inleds...

3 enkla sätt att fixa en logotyp (om du inte är grafisk designer)

Professionella grafiska designers skapar oftast logotyper i program från Adobe CC, till exempel Illustrator, Photoshop och Indesign. Men för en nybörjare som vill skapa en enkel logga blir valmöjligheterna lätt utmattande. Här är tre sätt att skapa en vektor-logotyp...

Inspiration: 10 svenska hemsidor i WordPress

Behöver du fylla på med ny inspiration till dina webbprojekt? Här hittar du tio svenska WordPress-hemsidor som kan boosta din kreativitet. Oavsett om det handlar om dataspel, friluftsliv, musik eller vatten och avlopp(!) så går det att skapa riktigt snygg webbdesign. Mycket nöje!

Uppdatera i WordPress direkt från mobilen

Elegant Themes har nu släppt en efterlängtad uppdatering till Divi Builder: Sidbyggaren är nu helt responsiv. Detta innebär att det är smidigt att uppdatera innehållet på din Wordpress-hemsida från mobilen – var du än befinner dig. Som en bonus blir sidbyggaren även...

Divi Nugget #01: Så byter du logga på enskilda sidor i WordPress

I första delen i serien Divi Nuggets går vi igenom hur man byter logga på en enskild sida i WordPress med temat Divi. Se videon nu.

Sex snabba sätt att ta tempen på din webbplats

Presterar inte din webbplats toppresultat trots att du matar den med bra och nyttigt innehåll? Det kan bero på att den är krasslig och hostar bort potentiella besökare. Här kommer sex enkla (och för det mesta helt gratis) sätt att ställa en träffsäker diagnos. För om...

Visa aktuellt år automatiskt i Divis bottom bar

Divis bottenlist (bottom bar) passar utmärkt för information om Copyright © men många glömmer att uppdatera till rätt år. Lägg in ett årtal som uppdateras automatiskt.

Så får du 20% rabatt på Divi – utan rabattkod

Divi är ett av världens mest använda och högst rankade premium-tema till Wordpress. Genom Diviguiden kan du få 20% rabatt på ditt Divi-medlemskap hos Elegant Themes – utan att använda varken rabattkod eller kampanjkoder. Häng med! Sänk priset med rätt länk Om skriver...

Fantastiska fakta om WordPress 2018 – världens största CMS

Nästan var tredje webbplats är skapad i Wordpress. I Sverige är det vårt mest populära CMS (webbpubliceringsverktyg) med öppen källkod (Open Source). Enligt Web Service Award 2017 har marknadsandelen för Wordpress tiodubblats i Sverige sedan 2012. CMS med stängd...