Tips & trix

Verktyg och resurser

Gratis, nästan gratis och väldigt prisvärda tjänster för dig som jobbar med hemsidor, webbdesign och sociala medier. Här hittar du content och smarta verktyg.
Gratis bildbank
Unsplash erbjuder något så unikt som snygga och högupplösta bilder med ”do whatever you want”-licens. På svenska: helt gratis bilder, även för kommersiellt bruk. Men stötta gärna dem med referenser eller ett litet ekonomiskt bidrag.
Logga för en 50-lapp
Från fem dollar(!) kan du få allt från en logotyp till översättningar, annonsering, videoproduktion och programmering. Om du själv är frilansare kan du anmäla dig till Fiverr-nätverket. Diviguiden är en friståande affiliate till Fiverr.

Gratis bildbehandling

Svenska Pixlr brukar beskrivas som ”gratis Photoshop”; en molnbaserad tjänst för dig som behöver lite mer än att bara beskära och skala om bilder men inte vill betala för Adobe Photoshop. Inget för elitdesigners men du kommer en bra bit med Pixlr.

Yumpu

Bläddringsbara pdf:er

Det finns många fördelar med att bädda in pdf-filer i en snygg bläddrare direkt på din hemsida. Användaren slipper t.ex. ladda ner tunga filer och lämna din sajt för att läsa. Dessutom kan du lägga in länkar och andra element direkt på sidorna. Yumpu är bäst i klassen och erbjuder både gratis- och premiumversioner.  Funkar utmärkt i WordPress.

Snygga banners och posts

Med Canva kan du lura nästan vem som helst att du är en proffesionell designer. Använd färdiga mallar, bilder och typsnitt för att skapa banners till hemsidor eller posts till Facebook och Instagram.

Testa med Blisk
Testa utan egen maskinhall
Det är viktigt att testa din sajt i de vanligaste enheterna som dina besökare använder. Men det kan bli en dyr historia att köpa in alla prylar som krävs. Med Blisk kan du simulera hur din sajt ser ut i massor av mobiler, surfplattor, datorer och till och med – smarta TV-apparater!
ColorZilla
Hitta färgen
ColorZilla är ett oumbärligt plugin till Chrome och Firefox som gör att du busenkelt kan nypa ut färgkoder. Välj pipetten och klicka på valfri yta vars färg du vill använda. Nu är HEX-koden kopierad och redo att klistras in i valfritt fält.
Divi Builder
Divi Builder är ett otroligt kraftfullt plugin till WordPress. Bygg sajter genom att dra och släppa färdiga moduler eller designa direkt med wireframes. Divi Builder ingår när du köper Divi.
Monarch
Monarch är ett plugin från skaparna av Divi – Elegant Themes – som gör att du kan lägga in snygga dela-knappar till sociala medier på din sajt. Monarch ingår när du köper Divi.
Bloom
Ytterligare ett plugin från Divi-skaparna. Med Bloom kan du enkelt samla in prenumeranter till ditt nyhetsbrev via snygga formulär. Även Bloom ingår när du köper Divi till WordPress.

Komprimera bilder snabbt

Tunga bilder på webben innebär långa laddtider vilket påverkar användarupplevelsen och sökmotoroptimeringen negativt. Med TinyPNG kan du komprimera bilder (jpg och png) för webben på nolltid genom att dra och släppa bilderna. Enklare blir det knappast.

Skapa ordning och reda

Trello är ett fantastiskt gratisverktyg för allt från stora scrumbaserade IT-projekt till vardagspusslande. Dela den digitala anslagstavlan med andra och dra och släpp kort till olika listor. Ett tips är att börja med tre listor: Att göra, Pågående och Avslutat.

Ikoner i kvadrat

Iconfinder har över 1,6 miljoner ikoner för nedladdning. Håll koll på vilka som är gratis och vilka som kostar pengar bara. Eller så skaffar du ett Pro-konto och får obegränsad tillgång till hela utbudet.

Webbhotell och domän

Det finns gott om webbhotell att välja mellan. Säkerställ att ditt webbhotell erbjuder gratis SSL (https), svensk support via chatt och konkurrenskraftiga priser. Diviguiden använder Surftown och kan som affiliate erbjuda första året utan kostnad med Surftown Advanced. Endast startavgiften på 149 SEK tillkommer. Erbjudandet är tidsbegränsat så passa på.

Designa med fusklatin

Lorem ipsum dolor sit amet. Nej, det betyder inget vettigt men fusklatin är ett utmärkt sätt att designa ett första utkast utan att fastna i diskussioner om exakta formuleringar. Generera stycken och testmängder som passar din design. Gratis såklart.

Samla dina social medier

Med Hootsuite kan du samla alla dina sociala medier på ett och samma ställe. Monitorera kommentarer, delningar och gilla-markeringar. Schemalägg och publicera dina inlägg. Eller bevaka vad som sägs om dig. Gratisversionen ger en hint om vad du kan åstadkomma.

Tipsa Diviguiden

Vilka verktyg förenklar din vardag? Tips gärna Diviguiden så publicerar vi det här.