Säg ”formulär” och de flesta tänker på något grått och tråkigt. Samtidigt är det i formulär som kontakter knyts och affärer påbörjas. Det finns en uppsjö kraftfulla formulär-plugins till WordPress, men nackdelen är att de ofta är krångliga att administrera och kräver mycket CSS-kod för att se anständiga ut.

För enklare kontaktformulär funkar Divis inbyggda modul för formulär utmärkt. Här är 7 knep och dolda funktioner som gör att du får ut mer av Divis formulär.

Använd Divis formulär om du vill ...
  • bygga snygga formulär med Divi Builder
  • slippa manuell CSS-kod och shortcodes
  • undvika tunga tredjepartsplugins
  • använda conditional logic
  • skapa enkla kontaktformulär.
Använd ett formulär-plugin om du behöver ...
  • kalender med datumväljare
  • filuppladdning i formuläret
  • automatiska e-postbekräftelser till avsändarna
  • skapa avancerade formulär.

Tips! Caldera Forms är ett bra alternativ för mer avancerade formulär. Dessutom finns det en guide till hur du kopierar Divis formulärdesign till Caldera Forms.

1. Se till att avsändarens e-post och namn syns i formulärsvaren

Formulärsvaren skickas automatiskt via e-post till sajtens administratör (eller till den mottagare som du angett i formulär-modulen under ContentEmail). Men visst är det retligt om avsändarens kontaktuppgifter inte kommer följer med?

För att alla uppgifter ska visas i e-postmeddelandet behöver du klicka på formulärmodulens kugghjul och gå till Content > Email och skriva in följande dynamiska texter under Message Pattern:

%%name%%

%%email%%

%%message%%

Detta innebär att informationen med fält-id name, email och message visas i e-postmeddelanden som genereras av Divis formulär.

Om du har lagt till fler fält i formuläret (t.ex. Phone eller Company) så bör du även ange dessa fält-id mellan %% och %% under Message PatternDu kan även lägga in fritext i Message Pattern.

Formulärsvar med ifyllt Message Pattern:

Formulärsvar utan ifyllt Message Pattern:

2. Säkerställ att formulärsvaren landar i din inkorg

Oavsett om du använder Divis formulär eller plugins som Caldera Forms, Contact Form 7 eller Gravity Forms bör du alltid ange uppgifter om ditt webbhotells e-postserver. Detta för att säkerställa att formulärsvaren faktiskt tar sig hela vägen fram till din inkorg.

Installera gratis-pluginet WP Mail SMTP (+1 miljon aktiva installationer) och ange SMTP Host, STMP Port etc. Du bör kryptera meddelandena med SSL eller TLS för god säkerhet.

Kontakta ditt webbhotell om du är osäker på dina SMTP-uppgifter. Testskicka alltid dina formulär efteråt så att du vet att allt funkar som det ska.

 

3. Spara formulärsvaren i WordPress databas

E-post i all ära men nog har de en tendens att begravas i proppfulla inkorgar. Kan man se till att meddelanden från Divis formulär sparas automatiskt i en databas?

Visst kan man det, men då behöver du installera ett plugin som heter Divi Form DB. När du har aktiverat det sparas alla inskickade formulärsvar automatiskt i WordPress databas. Du kan se avsändare, vem som har läst meddelandet och när, vilken sida det skickades ifrån och vilket datum det skickades.

Tillägget kostar 10 dollar men sedan kan du använda det på hur många sajter som helst. Tveklöst en bra investering om du vill använda Divis formulär.

Köp Divi Form DB på Elegant Marketplace (ej affiliate-länk)

Ps. En smart bonusfunktion i Divi Form DB är att du även kan publicera formulärsvar direkt som publika inlägg på sajten. Glöm inte att du behöver avsändarens godkännande först bara.

 

4. Lägg till flera e-postadresser som mottagare

Att man kan lägga till flera mottagare i Divis formulär är lite av en dold funktion som knappt Divi-supporten känner till. Men det är faktiskt busenkelt.

Öppna formulärmodulens inställningar genom att klicka på kugghjulet. Under rubriken Email > Content kan du lägga till så många mottagare du vill.

Separera e-postadresserna med kommatecken (,) utan mellanslag.

Exempel: john.doe@gmail.com,jane.doe@gmail.com

5. Skapa smarta formulär med Conditional Logic

Conditional logic – eller villkorad logik – innebär att du kan visa och dölja fält, baserat på vad användaren har svarat tidigare i formuläret. Ett perfekt sätt att minska bruset och skapa relevanta formulär!

Om en besökare anger att hen är intresserad av produkt X kan du välja att bara visa de fält som är relevanta för X och inte för Y och Z.

Som vanligt när det gäller Divi Builder så är det enkelt och användarvänligt att skapa villkorad logik. Du skapar villkoren genom att klicka på kugghjulet för de fält som du vill villkora.

6. Stäng av captcha – om den inte behövs

När du skapar ett Divi-formulär så aktiveras en captcha automatiskt. Syftet är gott: att stoppa spam-botar genom att tvinga avsändaren att räkna ut ett enkelt mattetal.

Men tänk på att varje fält nytt fält skapar mer friktion som tenderar att sänka konverteringsgraden. På ren svenska sjunker andelen som fullföljer formuläret. Detta gäller även önskade meddelanden från personer av kött och blod.

Min rekommendation är att bara aktivera captcha om det uppstår ett konkret problem med många spam-meddelanden. If it ain’t broken, don’t fix it! 

7. Skapa snygga och användarvänliga formulär

Sist men inte minst: den största styrkan med Divis formulär att du snabbt och enkelt kan skapa riktigt snygga och användarvänliga formulär – direkt med Divi Builder. Synka designen med resten av sajten. Säkerställ att läsbarheten är god och att formulären ser bra ut både på små och stora skärmar. 

Lägg till dina formulär i Divi Library för att återanvända dem på sajten. Eller exportera formulären i en json-fil och importera dem på andra Divi-sajter. Bara fantasin sätter gränserna.  

Läs mer: