7 knep för bättre Divi-formulär

✏️ 2019-03-21 | Divi | 0 Kommentarer

Trött på tröga och tråkiga formulär som ingen (förutom spammare) fyller i? Så här får du ut mer av Divis inbyggda formulärmodul.
Skribent: Victor Duse
Av Victor Duse

Säg ”formulär” och de flesta tänker på något grått och tråkigt. Samtidigt är det i formulär som kontakter knyts och affärer påbörjas. Det finns en uppsjö kraftfulla formulär-plugins till WordPress, men nackdelen är att de ofta är krångliga att administrera och kräver mycket CSS-kod för att se anständiga ut.

För enklare kontaktformulär funkar Divis inbyggda modul för formulär utmärkt. Här är 7 knep och dolda funktioner som gör att du får ut mer av Divis formulär.

Relaterat inlägg: Så ändrar du stil på tack-meddelandet i Divis formulär

Relaterat inlägg: Så länkar du till integritetspolicyn i dina formulär med Divi

Gratis kurs: Så skapar du en Kontakta oss-sida med Divi och WordPress

Video: Så skapar du ett riktigt bra formulär i Divi

Använd Divis formulär om du vill ...
  • bygga snygga formulär med Divi Builder
  • slippa manuell CSS-kod och shortcodes
  • undvika tunga tredjepartsplugins
  • använda conditional logic
  • skapa enkla kontaktformulär.
Använd ett formulär-plugin om du behöver ...
  • kalender med datumväljare
  • filuppladdning i formuläret
  • automatiska e-postbekräftelser till avsändarna
  • skapa avancerade formulär.

Tips! Caldera Forms är ett bra alternativ för mer avancerade formulär. Dessutom finns det en guide till hur du kopierar Divis formulärdesign till Caldera Forms.

1. Se till att avsändarens e-post och namn syns i formulärsvaren

Formulärsvaren skickas automatiskt via e-post till sajtens administratör (eller till den mottagare som du angett i formulär-modulen under ContentEmail). Men visst är det retligt om avsändarens kontaktuppgifter inte kommer följer med?

För att alla uppgifter ska visas i e-postmeddelandet behöver du klicka på formulärmodulens kugghjul och gå till Content > Email och skriva in följande dynamiska texter under Message Pattern:

%%name%%

%%email%%

%%message%%

Detta innebär att informationen med fält-id name, email och message visas i e-postmeddelanden som genereras av Divis formulär.

Om du har lagt till fler fält i formuläret (t.ex. Phone eller Company) så bör du även ange dessa fält-id mellan %% och %% under Message PatternDu kan även lägga in fritext i Message Pattern.

Formulärsvar med ifyllt Message Pattern:

Formulärsvar utan ifyllt Message Pattern:

2. Säkerställ att formulärsvaren landar i din inkorg

Oavsett om du använder Divis formulär eller plugins som Caldera Forms, Contact Form 7 eller Gravity Forms bör du alltid ange uppgifter om ditt webbhotells e-postserver. Detta för att säkerställa att formulärsvaren faktiskt tar sig hela vägen fram till din inkorg.

Installera gratis-pluginet WP Mail SMTP (+1 miljon aktiva installationer) och ange SMTP Host, STMP Port etc. Du bör kryptera meddelandena med SSL eller TLS för god säkerhet.

Kontakta ditt webbhotell om du är osäker på dina SMTP-uppgifter. Testskicka alltid dina formulär efteråt så att du vet att allt funkar som det ska.

 

3. Spara formulärsvaren i WordPress databas

E-post i all ära men nog har de en tendens att begravas i proppfulla inkorgar. Kan man se till att meddelanden från Divis formulär sparas automatiskt i en databas?

Visst kan man det, men då behöver du installera ett plugin som heter Divi Form DB. När du har aktiverat det sparas alla inskickade formulärsvar automatiskt i WordPress databas. Du kan se avsändare, vem som har läst meddelandet och när, vilken sida det skickades ifrån och vilket datum det skickades.

Tillägget kostar 15 USD men sedan kan du använda det på hur många sajter som helst. Tveklöst en bra investering om du vill använda Divis formulär.

Köp Divi Form DB på Elegant Marketplace (affiliate-länk)

Ps. En smart bonusfunktion i Divi Form DB är att du även kan publicera formulärsvar direkt som publika inlägg på sajten. Glöm inte att du behöver avsändarens godkännande först bara.

 

4. Lägg till flera e-postadresser som mottagare

Att man kan lägga till flera mottagare i Divis formulär är lite av en dold funktion som knappt Divi-supporten känner till. Men det är faktiskt busenkelt.

Öppna formulärmodulens inställningar genom att klicka på kugghjulet. Under rubriken Email > Content kan du lägga till så många mottagare du vill.

Separera e-postadresserna med kommatecken (,) utan mellanslag.

Exempel: john.doe@gmail.com,jane.doe@gmail.com

5. Skapa smarta formulär med Conditional Logic

Conditional logic – eller villkorad logik – innebär att du kan visa och dölja fält, baserat på vad användaren har svarat tidigare i formuläret. Ett perfekt sätt att minska bruset och skapa relevanta formulär!

Om en besökare anger att hen är intresserad av produkt X kan du välja att bara visa de fält som är relevanta för X och inte för Y och Z.

Som vanligt när det gäller Divi Builder så är det enkelt och användarvänligt att skapa villkorad logik. Du skapar villkoren genom att klicka på kugghjulet för de fält som du vill villkora.

6. Slipp spam med osynliga reCAPTCHA v3

Sedan Divi version 4.0.7 kan du aktivera reCAPTCHA v3 spamskydd i dina Divi-formulär (och även i nyhetsbrevsmodulen). Så vad innebär detta? reCAPTCHA v3 är en gratis tjänst från Google som håller stoppar spammare från att skicka skräp via dina formulär. Och det bästa är att dina användare inte störs av märkliga ”Jag är en människa”-checkboxar eller oläsbara ord som ska tolkas. All validering sker i bakgrunden utan att det märks. 

Allt du behöver göra är att logga in på ditt Google-konto och registrera en ny sajt. Sedan får du ett par koder (nycklar) som du ska klistra i din formulärmodul. Sedan kan du säga hej då till spam.

Tips: Börja med en ”Minimum score” på 0.7. Om det inte stoppar skräpposten kan du successivt öka värdet. Men tänk på att ett högre värde kan stoppa riktiga använder från att skicka meddelanden till dig.

7. Skapa snygga och användarvänliga formulär

Sist men inte minst: den största styrkan med Divis formulär att du snabbt och enkelt kan skapa riktigt snygga och användarvänliga formulär – direkt med Divi Builder. Synka designen med resten av sajten. Säkerställ att läsbarheten är god och att formulären ser bra ut både på små och stora skärmar. 

Lägg till dina formulär i Divi Library för att återanvända dem på sajten. Eller exportera formulären i en json-fil och importera dem på andra Divi-sajter. Bara fantasin sätter gränserna.  

Läs mer:

Relaterade inlägg

Ny kurs: Så skapar du en hemsida i WordPress 2021

Ny kurs: Så skapar du en hemsida i WordPress 2021

Nu har vi tagit fram en komplett kurs med totalt åtta timmars videomaterial, fördelat på 29 kapitel, om hur du skapar en hemsida med WordPress och Divi. I kursen, som är helt gratis, går vi igenom grunderna i WordPress och Divi och bygger – steg för steg – en komplett...

läs mer
0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.