Vill du att att texten Copyright © 2020 ska uppdateras till aktuellt år automatiskt i WordPress footer? Det går att lösa med en shortcode – utan extra plugins som tynger ner din hemsida. Vi visar dig hur och bjuder även på några extra datumformat som aktuell dag, aktuell månad och dagens datum.

All kod du behöver finns i artikeln. Detta fungerar med de flesta teman till WordPress – du måste alltså inte använda Divi.

Relaterat innehåll: Visa aktuellt år automatiskt i Divis bottom bar

Steg 1. Tillåt visning av shortcodes i WordPress widgets

En shortcode är en liten kodsnutt som visar dynamisk information, till exempel dagens datum. En shortcode består av ett ord inom hakar, tex. [year] som, om man har gjort allt rätt, automatiskt visar 2018 – i samma stund som nyårsraketerna lyfter från marken.

WordPress standard innebär att din footer (och sidebar) består av widgets. Tyvärr tillåter inte WordPress standardinställning att man visar shortcodes i widgets; istället kommer den bara att visas som ren text (t.ex [year]) om när du försöker lägga in den.

Men som tur är går det att lösa med några rader kod i functions.php. Om du inte har ett barntema (child theme) så bör du skaffa det först. Annars skrivs nämligen dina ändringar över nästa gång du uppdaterar ditt tema.

Börja med att öppna din WordPress-panel och navigera till Utseende > Redigerare (eller Appearance > Editor på engelska). Välj sedan functions.php i ditt barntema och lägg in följande kod i slutet.

// Allow shortcodes in widgets
add_filter('widget_text', 'do_shortcode');

Tips! Alla shortcodes som beskrivs i artikeln kan även användas i brödtexen på sidor och inlägg.

2. Skapa din shortcode för aktuellt år (och aktuell månad, datum eller dag)

Nästa steg är att skapa en eller flera shortcodes som visar dagens datum i önskat format. Lägg in koden nedan för de  datumformat som du vill använda i functions.php. Du kan placera koden under den som du la in i föregående steg. Spara.

Kod till functions.php Shortcode Exempel
// Display current year
function year_shortcode() {

$year = date_i18n(’Y’);
return $year;
}
add_shortcode(’year’, ’year_shortcode’);
[year] 2018
// Display current month
function monthyear_shortcode() {
$monthyear = date_i18n(’F Y’);
return $monthyear;
}
add_shortcode(’monthyear’, ’monthyear_shortcode’);
[month] november
// Display current date as YYYY-MM-DD
function yyyymmdd_shortcode() {
$yyyymmdd = date_i18n(’Y-m-d’); return $yyyymmdd;
}
add_shortcode(’yyyymmdd’, ’yyyymmdd_shortcode’);
[yyyymmdd] 2018-11-11
// Display current month and year
function monthyear_shortcode() {

$monthyear = date_i18n(’F Y’);
return $monthyear;
}
add_shortcode(’monthyear’, ’monthyear_shortcode’);
[monthyear] november 2018
// Display current day
function day_shortcode() {

$day = date_i18n(’F Y’);
return $day;
}
add_shortcode(’day’, ’day_shortcode’);
[day] söndag

Så här ska det se ut om du har lagt in all kod ovan:

Shortcodes i functions.php

Tips! Vill du ha ännu fler datumformat att välja på? Här hittar du hela listan.

Ändra språk för datum

På bilden ovan är datumen på engelska. Det beror på att jag har ställt in engelska som webbplatsspråk i inställningarna för WordPress. För att ändra språk går du till Inställningar (eller Settings på engelska) och ändrar Webbplatsspråk (Site Language på engelska). Ändringen slår automatiskt igenom i dina shortcodes (tack vare att vi använder date_i18n istället för bara date i php-koden).

Byt språk i WordPress inställningar

 

3. Lägg till ”Copyright © 2018 Acme AB. All rights reserved.” i footern

Nu är vi klara med kodandet. Dags att lägga in texten i vår footer. Gå till Utseende > Widgetar (eller Appearance > Widgets på engelska). Ta tag i ett Text-block och släpp det på exempelvis Sidfotsfält #1 (eller Footer Area #1 på engelska). I textfältet skriver du: Copyright © [year] Acme AB. All rights reserved. Byt ut Acme AB till önskat företagsnamn.

Wordpress footer med aktuellt år vi shortcode

Du kan också testa att placera de andra kortkoderna [month], [yyyymmdd], [monthyear] och [day] i sidfoten. Resultatet bör se ut ungefär så här:

Sidfot med datum i WordPress

Det var allt för den här gången. Lycka till!

Spaning: Dynamiskt innehåll är framtiden

Om du använder Divi som tema vet du kanske att  Elegant Themes nyligen lanserade funktionen Dynamic Content (dynamiskt innehåll). Det innebär att du inte behöver använda shortcodes för att hämta in dynamiskt innehåll som utvald bild, sidtitel, författare – eller dagens datum/år. Men detta fungerar bara när du använder Divis Visual Builder på t.ex. sidor, inlägg och custom post types.

Elegant Themes har utlovat en uppdatering som möjliggör Visual Builder även i footern, men i väntan på detta får vi alltså använda shortcodes.

Dynamic content till Divi gör det enklare att visa dynamiskt innehåll på sidor och i inlägg. Snart i en footer nära dig?

Läs mer om dynamiskt innehåll

Mer från bloggen

Divi Nugget #2: Skapa en studsande scroll-pil neråt i WordPress

I Divi Nugget #2 går vi igenom hur du skapar en studsande scroll-pil neråt på din hemsida i WordPress. Vi ser även till att pilen är klickbar och länkar till sektioner under. Se videon nu.

Så döljer du textskuggan i Divis sliders och växlare

Om du vill ta bort skuggan på rubriker och text i Divis moduler Slider (Växlare) och Fullwidth Slider (Fullbredds-växlare) märker du snart att det inte finns någon inställning för detta i Divis sidbyggare. Så här döljer du skuggan med lite CSS. /** Ta bort textskuggan...

Uppdatera i WordPress direkt från mobilen

Elegant Themes har nu släppt en efterlängtad uppdatering till Divi Builder: Sidbyggaren är nu helt responsiv. Detta innebär att det är smidigt att uppdatera innehållet på din Wordpress-hemsida från mobilen – var du än befinner dig. Som en bonus blir sidbyggaren även...

Sju begränsningar i Divi och hur du övervinner dem

Divi är ett fantastiskt WordPress-tema. Men det finns några begränsningar som återkommer. Här får du veta hur du anpassar mobilmenyn, skräddarsyr navigationen, gör centrala inställningar för rubriker och länkar, sparar formulärsvar, finslipar knapparna och tvättar bort den babyblå färgen.

Tusen(!) nyheter i den senaste Divi-uppdateringen

Senaste uppdateringen av Divi (3.0.74) innebär tusen nya funktioner och förbättringar – bokstavligt talat. Alla moduler har nu berikats med samma funktionalitet och logik, vilket gör temat både enklare och mer kraftfullt. Samtidigt som Divi nu blir mer konsekvent och...

Divi snabbar upp laddtiden med ny uppdatering

Nu släpper Divi en teknisk uppdatering som innebär att din sajt kommer att laddas snabbare för besökarna. Genom att all CSS-kod lagras i statiska filer så hålls kodmängden på de enskilda sidorna nere. Allt sker såklart automatiskt i bakgrunden så förändringen påverkar...

Så visar du bildtexten under din utvalda bild i Divi

När du skapar ett inlägg i Wordpress kan du ladda upp en Utvald bild (Featured Image) som visas mellan rubriken och brödtexten. För att Divi ska visa din bildtext under bilden så behöver du lägga till en rad kod. Vi visar hur och bjuder dessutom på en enkel...

Divi Nugget #3: Hämta och applicera format snabbt i WordPress

Minns du hur mycket enklare livet blev när du upptäckte penseln i Microsoft Word (eller den motsvarande rollern i Google Docs)? Nu kan du använda en liknande funktion för att ”hämta format” och applicera stilen på nästan vad som helst i WordPress – utan att ditt innehåll skrivs över.

12 exempel på strålande webbdesign i WordPress & Divi

Varje dag skapas 50 000(!) nya hemsidor i Wordpress. Vi har samlat 12 exempel på strålande webbdesign av allt från små frilansare till internationella storföretag; från konstnärlig minimalism till färgsprakande överdåd. Men alla sajterna har ett par saker saker...

Checklista för god synlighet på Google

GÄSTINLÄGG. Att ha en sökmotoroptimerad webbplats är A och O för att synas väl på Google. Det organiska söket är en otrolig digital marknadsföringskanal som många ibland förbiser och tänker på betald marknadsföring först.