Vill du att att texten Copyright © 2018 ska uppdateras till aktuellt år automatiskt i WordPress footer? Det går att lösa med en shortcode – utan extra plugins som tynger ner din hemsida. Vi visar dig hur och bjuder även på några extra datumformat som aktuell dag, aktuell månad och dagens datum.

Se videon (kommer snart) eller följ instruktionerna nedan om du föredrar text. All kod du behöver finns i artikeln. Detta fungerar med de flesta teman till WordPress – du måste alltså inte använda Divi.

Relaterat innehåll: Visa aktuellt år automatiskt i Divis bottom bar

Steg 1. Tillåt visning av shortcodes i WordPress widgets

En shortcode är en liten kodsnutt som visar dynamisk information, till exempel dagens datum. En shortcode består av ett ord inom hakar, tex. [year] som, om man har gjort allt rätt, automatiskt visar 2018 – i samma stund som nyårsraketerna lyfter från marken.

WordPress standard innebär att din footer (och sidebar) består av widgets. Tyvärr tillåter inte WordPress standardinställning att man visar shortcodes i widgets; istället kommer den bara att visas som ren text (t.ex [year]) om när du försöker lägga in den.

Men som tur är går det att lösa med några rader kod i functions.php. Om du inte har ett barntema (child theme) så bör du skaffa det först. Annars skrivs nämligen dina ändringar över nästa gång du uppdaterar ditt tema.

Börja med att öppna din WordPress-panel och navigera till Utseende > Redigerare (eller Appearance > Editor på engelska). Välj sedan functions.php i ditt barntema och lägg in följande kod i slutet (innan den avslutande raden med ?>).

// Allow shortcodes in widgets
add_filter('widget_text', 'do_shortcode');

Tips! Alla shortcodes som beskrivs i artikeln kan även användas i brödtexen på sidor och inlägg.

2. Skapa din shortcode för aktuellt år (och aktuell månad, datum eller dag)

Nästa steg är att skapa en eller flera shortcodes som visar dagens datum i önskat format. Lägg in koden nedan för de  datumformat som du vill använda i functions.php. Du kan placera koden under den som du la in i föregående steg, men fortfarande ovanför det avslutande ?>. Spara.

Kod till functions.php Shortcode Exempel
// Display current year
function year_shortcode() {

$year = date_i18n(‘Y’);
return $year;
}
add_shortcode(‘year’, ‘year_shortcode’);
[year] 2018
// Display current month
function monthyear_shortcode() {
$monthyear = date_i18n(‘F Y’);
return $monthyear;
}
add_shortcode(‘monthyear’, ‘monthyear_shortcode’);
[month] november
// Display current date as YYYY-MM-DD
function yyyymmdd_shortcode() {
$yyyymmdd = date_i18n(‘Y-m-d’); return $yyyymmdd;
}
add_shortcode(‘yyyymmdd’, ‘yyyymmdd_shortcode’);
[yyyymmdd] 2018-11-11
// Display current month and year
function monthyear_shortcode() {

$monthyear = date_i18n(‘F Y’);
return $monthyear;
}
add_shortcode(‘monthyear’, ‘monthyear_shortcode’);
[monthyear] november 2018
// Display current day
function day_shortcode() {

$day = date_i18n(‘F Y’);
return $day;
}
add_shortcode(‘day’, ‘day_shortcode’);
[day] söndag

Så här ska det se ut om du har lagt in all kod ovan:

Shortcodes i functions.php

Tips! Vill du ha ännu fler datumformat att välja på? Här hittar du hela listan.

Ändra språk för datum

På bilden ovan är datumen på engelska. Det beror på att jag har ställt in engelska som webbplatsspråk i inställningarna för WordPress. För att ändra språk går du till Inställningar (eller Settings på engelska) och ändrar Webbplatsspråk (Site Language på engelska). Ändringen slår automatiskt igenom i dina shortcodes (tack vare att vi använder date_i18n istället för bara date i php-koden).

Byt språk i WordPress inställningar

 

3. Lägg till “Copyright © 2018 Acme AB. All rights reserved.” i footern

Nu är vi klara med kodandet. Dags att lägga in texten i vår footer. Gå till Utseende > Widgetar (eller Appearance > Widgets på engelska). Ta tag i ett Text-block och släpp det på exempelvis Sidfotsfält #1 (eller Footer Area #1 på engelska). I textfältet skriver du: Copyright © [year] Acme AB. All rights reserved. Byt ut Acme AB till önskat företagsnamn.

Wordpress footer med aktuellt år vi shortcode

Du kan också testa att placera de andra kortkoderna [month], [yyyymmdd], [monthyear] och [day] i sidfoten. Resultatet bör se ut ungefär så här:

Sidfot med datum i WordPress

Det var allt för den här gången. Lycka till!

Spaning: Dynamiskt innehåll är framtiden

Om du använder Divi som tema vet du kanske att  Elegant Themes nyligen lanserade funktionen Dynamic Content (dynamiskt innehåll). Det innebär att du inte behöver använda shortcodes för att hämta in dynamiskt innehåll som utvald bild, sidtitel, författare – eller dagens datum/år. Men detta fungerar bara när du använder Divis Visual Builder på t.ex. sidor, inlägg och custom post types.

Elegant Themes har utlovat en uppdatering som möjliggör Visual Builder även i footern, men i väntan på detta får vi alltså använda shortcodes.

Dynamic content till Divi gör det enklare att visa dynamiskt innehåll på sidor och i inlägg. Snart i en footer nära dig?

Läs mer om dynamiskt innehåll

Affiliate disclaimer

Diviguiden är en 100% fristående affiliate till Elegant Themes (Divi), Surftown och Fiverr. Vi rekommenderar bara tjänster som vi själva gillar och använder. Om du köper något via vissa av länkarna på Diviguiden så går en provision till Diviguiden, men det kostar aldrig mer för dig. Läs mer

Mer från bloggen

12 exempel på strålande webbdesign i WordPress & Divi

Varje dag skapas 50 000(!) nya hemsidor i Wordpress. Vi har samlat 12 exempel på strålande webbdesign av allt från små frilansare till internationella storföretag; från konstnärlig minimalism till färgsprakande överdåd. Men alla sajterna har ett par saker saker...

Sju begränsningar i Divi och hur du övervinner dem

Divi är ett fantastiskt WordPress-tema. Men det finns några begränsningar som återkommer. Här får du veta hur du anpassar mobilmenyn, skräddarsyr navigationen, gör centrala inställningar för rubriker och länkar, sparar formulärsvar, finslipar knapparna och tvättar bort den babyblå färgen.

Divi Nugget #2: Skapa en studsande scroll-pil neråt i WordPress

I Divi Nugget #2 går vi igenom hur du skapar en studsande scroll-pil neråt på din hemsida i WordPress. Vi ser även till att pilen är klickbar och länkar till sektioner under. Se videon nu.

Divi Nugget #7: Skapa runda bilder direkt i WordPress (utan Photoshop)

Helt eller delvis runda bilder används ofta för att göra designen lite mjukare. På många hemsidor används till exempel rundade porträttbilder och produktbilder. Här är det enklaste och mest effektiva sättet att skapa runda bilder i WordPress.

Visa aktuellt år automatiskt i Divis bottom bar

Divis bottenlist (bottom bar) passar utmärkt för information om Copyright © men många glömmer att uppdatera till rätt år. Lägg in ett årtal som uppdateras automatiskt.

Fantastiska fakta om WordPress 2018 – världens största CMS

Nästan var tredje webbplats är skapad i Wordpress. I Sverige är det vårt mest populära CMS (webbpubliceringsverktyg) med öppen källkod (Open Source). Enligt Web Service Award 2017 har marknadsandelen för Wordpress tiodubblats i Sverige sedan 2012. CMS med stängd...

Divi Nugget #3: Hämta och applicera format snabbt i WordPress

Minns du hur mycket enklare livet blev när du upptäckte penseln i Microsoft Word (eller den motsvarande rollern i Google Docs)? Nu kan du använda en liknande funktion för att “hämta format” och applicera stilen på nästan vad som helst i WordPress – utan att ditt innehåll skrivs över.

Uppdatera i WordPress direkt från mobilen

Elegant Themes har nu släppt en efterlängtad uppdatering till Divi Builder: Sidbyggaren är nu helt responsiv. Detta innebär att det är smidigt att uppdatera innehållet på din Wordpress-hemsida från mobilen – var du än befinner dig. Som en bonus blir sidbyggaren även...

Så får du 20% rabatt på Divi – utan rabattkod

Divi är ett av världens mest använda och högst rankade premium-tema till Wordpress. Genom Diviguiden kan du få 20% rabatt på ditt Divi-medlemskap hos Elegant Themes – utan att använda varken rabattkod eller kampanjkoder. Häng med! Sänk priset med rätt länk Om skriver...

WordPress: 8 exempel på inspirerande webbdesign

Nu är det dags för en ny dos inspiration med åtta exempel på riktigt bra webbdesign i Wordpress. Med tanke på att vi går mot mörkare tider så blir det extra mycket färg och smaksensationer den här gången. En nyhet är att det bara är svenska sajter i listan. De flesta...