Äntligen en bra svensk översättning av Divi

  • Victor Duse
  • 2022-02-28
  • Divi
  • 0 kommentarer
  • Om affiliate-länkar
    Några av länkarna i det här inlägget är affiliate-länkar. Detta innebär att om du klickar på dessa länkar och köper något kommer jag att få en affiliate-kommission. Men det kommer aldrig att kosta mer för dig. Tack för ditt stöd!

Nu finns det äntligen ett alternativ till den maskinöversatta versionen av Divi. Här är barntemat som gör Divi begripligt – även på svenska.

Om du har jobbat med Divi på svenska har du säkert märkt att översättningarna kan vara kryptiska. ”Andra(s)” och ”Knappen gräns radie” är bara två exempel på hur tokigt det kan bli. Nu har det svenska företaget Intertech släppt ett barntema (child theme) till Divi som ersätter de svenska översättningarna med tydlig och korrekt terminologi, både på framsidan och baksidan.

Barntemat kostar 89 SEK men om du anger koden DIVIGUIDEN10 i kassan får du 10% rabatt.

Intervju med Chrille Hedberg, skaparen av det svenska barntemat till Divi

Hur kom du på idén att uppdatera den svenska översättningen av Divi?

Som en mycket märklig hobby har jag varit engagerad i WordPress Sverige i drygt 10 år, och blev någonstans efter vägen en översättningsredaktör.

Det sticker i mina ögon när webbplatser är på svengelska, och jag började översätta de tillägg som jag själv använder. Dessutom ser jag det som ett sätt att ge tillbaka till communityt/skaparen.

Någon har ändå tagit sig tiden att skapa ett tillägg som ger riktigt smutt funktioner och tillhandahålla det gratis – då kan jag bjuda på en översättning till svenska.

När det gäller Divi har jag använt det i drygt fem år nu. Elegant Themes översättning till svenska är inget annat än tragisk! Under ett par år har jag försökt föra en dialog med Elegant Themes om hur översättningarna kan förbättras, och hur de skulle kunna stärka sitt community genom att engagera kunder/användare och låta dem bidra med översättningar.

De har dock inte varit helt lätta att ha kontakt med, och intresset verkade vara Sibiriskt varmt. Därför valde jag att gå min egen väg med översättningen.

Varför blev det ett barntema och inte ett tillägg eller översättningsfiler?

Divi är lite annorlunda konstruerat jämfört med andra teman, eller tillägg. Divi har inte en översättningsfil utan tre, som naturligtvis också ligger på olika ställen.

För att översättningsfilerna alls ska kunna laddas in krävs ett barntema. Skulle man inte använda ett barntema skulle språkfilerna skrivas över av kommande uppdateringar av Divi.

Planen från början var faktiskt ett tillägg, för att lättare kunna pusha ut uppdateringar. Jag har dock aldrig skapat ett eget tillägg förut och det är en hel del att lära sig för att få de funktioner jag vill ha i tillägget, så det enklaste sättet (för mig) att tillhandahålla översättningsfilerna var att skapa ett barntema.

Nu är första versionen 1.0.0 släppt. Kommer du uppdatera med nya översättningar när det släpps nya funktioner i Divi?

Det är ju tanken och planen, ja. Det blir kanske inte med varje uppdatering av Divi, men det kommer ändå bli regelbundna uppdateringar.

Jag hoppas också kunna leka lite mer med barntemat för att utöka funktioner. I dagsläget finns det en redigerare för inloggningsskärmen (som för övrigt är kod som är tillhandahållen av Divi.Space), men jag hoppas kunna lägga till lite andra funktioner eftersom. Jag vet inte riktigt vad detta skulle vara ännu, så förslag tas tacksamt emot! 😊 Det är heller inte omöjligt att barntemat dyker upp i varianter med färdigt och anpassningsbart utseende.

Hur gick det till när du själv började använda Divi?

Hehe! Jag började väl min WordPress-bana som så många andra: ”gratis är gott”. 😝 Höll mig till teman och tillägg som låg i repon. Jag började sakna funktioner i mina projekt, och började helt enkelt söka runt efter alternativ. Snubblade in på Divi och är supernöjd!

Du har ett företag som heter Intertech. Vad erbjuder du där, förutom det här barntemat?

Intertech är ett sprojlans nytt företag, sedan Lucia 2021. Min önskan är att få bli småföretagares ”go-to guy” när det gäller IT i största allmänhet. Jag har jobbat som regionansvarig säljare i drygt 10 år
och tyvärr tvingats se många kunder behöva klappa igen på grund av pandemin. Jag tror att många hade kunnat få helt andra förutsättningar för sin försäljning om de började jobba mer digitalt; att visa upp sina produkter och tjänster online, möjliggör beställningar online, tillhandahåller teknisk data för sina produkter, kan ha videomöten med kunder/leverantörer …

Intertech ska erbjuda teknisk support inom IT. Det kan kvitta om det är en Excel-fil som behöver struktureras upp, man behöver en PowerPoint-presentation, eller man önskar få upp en webbshop med 7 000 produkter. Jag har också börjat jobba med ett affärssystem som heter Odoo, som i mina ögon är fruktansvärt kraftfullt! Det möjliggör det för företagare att äga sitt eget affärssystem på sin egen server, oavsett om man är en eller 800 användare. Out of the box fungerar det för i princip alla företag, och har stöd för kundvård, försäljning, inköp, lagerhantering, tillverkning och BOM. Det
är rätt ballt! 😊 #nördenvaknar

Jag håller också på att bygga upp en liten blogg med guider och lite allt möjligt smått och gott som kan vara bra att tänka på.

Något mer som du vill tillägga?

Jag vill ju slå ett slag för tre grupper på Facebook: WordPress Sverige, WooCommerce Sverige och Elegant Themes Sweden. Det är i princip alltid någon vaken och man kan få svar på i princip alla typer av frågor! Många frågor finns också redan besvarade, så använd gärna sökfunktionen i respektive grupp.

Så funkar barnteman

Ett barntema är ett ”undertema” som kan komplettera ett föräldratema. I det här fallet är Divi föräldratemat och Barntema Divi på svenska barntemat. Du ska alltså både ha Divi som installerat tema och barntemat som installerat och aktiverat tema.

Läs mer om barnteman hos WordPress »

Relaterade inlägg

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.