Så installerar du WordPress manuellt – komplett guide

✏️ 2019-04-15 | Wordpress | 0 Kommentarer

Många webbhotell erbjuder 1-click install av WordPress men det är inte dumt att veta hur du gör installationen från grunden. Dels får du full kontroll över detaljerna, dels ökar du din kunskap om hur saker och ting hänger ihop.
Skribent: Victor Duse
Av Victor Duse

WordPress är världens mest använda plattform för webbpublicering. Och det är kanske inte så konstigt: WordPress är gratis, användarvänligt och flexibelt med öppen källkod. Här visar vi hur du installerar WordPress från grunden och bjuder på några bonustips för att du ska komma igång med din hemsida – snabbt och säkert. 

Vi kommer att använda WordPress.org som innebär att du har full frihet att själv väja webbhotell och domän samt installera vilka teman och tillägg du vill. WordPress.com är en kraftigt begränsad version av WordPress, som dessutom kräver att du betalar för att slippa annonser på din hemsida. WordPress.org brukar kallas för det riktiga WordPress.

Detta behöver du

 1. Ett webbhotell med stöd för PHP (gärna version 7.2 eller högre) och MySQL (version 5.6 eller högre) eller MariaDB (version 10.0 eller högre)
 2. En domän (webbadress) kopplad till ditt webbhotell

Så här skaffar du ett webbhotell »

10 steg: Installera WordPress manuellt

De flesta webbhotell erbjuder i dag installation med 1 klick. I den här artikeln fokuserar vi dock på manuell installation. Varför? För att det ger dig större frihet att justera och förstå inställningarna och därmed förbättra säkerheten.

 1. Ladda ner den senaste versionen av WordPress på https://sv.wordpress.org/latest-sv_SE.zip
  Detta är den svenska versionen av WordPress med installationsguide och kontrollpanel på svenska. Men du kan fortfarande använda ett annat språk, t.ex. engelska, på din hemsida.
 2. Extrahera zip-filen din hårddisk
 3. Logga in på ditt webbhotell och ladda upp alla filer och kataloger från katalogen wordpress till din hemsidas katalog hos ditt webbhotell via webbhotellets filhanterare (katalogen heter ofta ”public_html”). Du ska inte ladda upp själva katalogen som heter ”wordpress”.
  Du kan även använda en ftp-klient som Filezilla för att ladda upp innehållet. Du hittar dina ftp-uppgifter i webbhotellets kontrollpanel.
 4. Innan du påbörjar installationen behöver du ha en databas där hemsidans uppgifter kan lagras. Gå till inställningarna för MySQL-databaser på ditt webbhotell och skapa en databas och en databasanvändare som som har skrivrättigheter.
  Kontakta supporten hos ditt webbhotell om du inte hittar fliken för databasinställningar.
 5. Anteckna följande databasuppgifter på ett säkert ställe:
  a. Databasnamn
  b. Användarnamn
  c. Lösenord
  d. Host/databasvärd (ibland är detta localhost)
 6. Nu är det dags att installera WordPress! Skriv in adressen till din kommande hemsida i webbläsarens adressfält och tryck enter.
  T.ex. http://www.minhemsida.se
 7. Nu ska du välkomnas till WordPress (tack vare att du laddade upp filer och kataloger i steg 3). Klicka på knappen ”Då kör vi!” längst ner på sidan.

  Välkommen till WordPress

 8. I nästa steg ska du ange databasuppgifterna som du antecknade i steg 5. I det sista fältet för ”Tabellprefix” bör du alltid byta ut ”wp” till något annat, för att göra det svårare för hackers, t.ex. ”dg7_” eller ”dv_”.
 9. Om databasuppgifterna är korrekta möts du av en glad hälsning. Klicka på ”Kör installationen”.
  Fortsätt installationen
 10. Nu är det dags att ange uppgifterna om din hemsida. Välj ett säkert lösenord där du blandar små och stora bokstäver, siffror och specialtecken. Du kan ändra hemsidans namn och ditt lösenord senare. Undvik användarnamnet ”admin” eftersom hackers försöker använda det.
  Om du vill att din hemsida ska vara dold för sökmotorer klickar du i den sista rutan. Men kom i så fall ihåg att ändra detta i WordPress under Inställningar > Läsa när din hemsida är klar. Lätt att glömma!

  Inställningar för Wordprss

Bra jobbat!

Nu har du installerat WordPress manuellt från grunden. Logga in genom att lägga till /wp-admin efter din webbadress, t.ex. http://www.diviguiden.se/wp-admin

Kul, men vad gör jag nu?

Nu börjar det roliga: att välja tema för att bygga och designa din hemsida. Om vi jämför din hemsida med en bil så är WordPress motorn medan temat är karossen med sina färger och former.  Det finns tusentals olika teman av varierande kvalitet att välja på. I WordPress hittar du tema-inställningarna under Utseende > Teman.

Divi är världens mest använda tema till WordPress

Diviguiden rekommenderar världens mest använda premium-tema Divi där du får ett flexibelt tema med hundratals färdiga mallar samt – så klart – möjligheten att bygga en helt egen design med marknadens mest användarvänliga sidbyggare, där du skapar design och innehåll direkt på sidan. I videon nedan visar vi hur du skapar din egen hemsida från grunden med WordPress och Divi.

Bygg din hemsida från grunden i WordPress

Relaterade inlägg

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.