Efter mycket jobb har du äntligen publicerat din WordPress-hemsida. Men tro inte att du är klar; det är nu jobbet börjar! Här är en checklista med tio punkter som du bör bocka av direkt efter lanseringen.

1. Säkerheten först!

2018 stod WordPress för 90% av alla hackade CMS-sajter så glöm inte att installera ett tilläg som skyddar mot intrång och attacker. WordFence Security , All In One WP Security & Firewall och iThemes Security är tre populära tillägg med bra gratisversioner (och ännu bättre betalversioner). Gå igenom inställningarna noggrant så slipper du bli en del av den tråkig statistiken.

Tre bonustips:

  • Om du har en användare som heter “admin” bör du döpa om den omgående.
  • Ta bort alla tillägg som du inte använder och byt ut de som har dåliga omdömen eller är gamla.
  • Håll WordPress, teman och plugins uppdaterade.

2. Aktivera regelbundna backups

Om du inte gör regelbundna backups av din sajt kan det sluta illa. Många webbhotell, t.ex. UnoEuro och SiteGround, gör automatiska backups av din sajt. Men för säkerhets skull bör du använda en extern tjänst för att spara automatiska och återställningsbara backups.

UpdraftPlus är med sina två miljoner(!) användare världens största tjänst för backups och återställning. En utmanare är ManageWP Worker som erbjuder gratis månadsvis backups. För ett par dollar kan du få automatiska dagliga backups och manuella backups.

3. Samla in statistik från dag ett

Du får ingen statistik retroaktivt så se till att lägga in spårningskod från Google Analytics direkt. Skapa ett gratis konto på och se till att spårningsscriptet finns i head-taggen på alla sidor och inlägg.

Update: En uppmärksam läsare påpekade att du bör skapa din Google Analytics-vy minst 48 timmar innan du vill börja samla in statistik. 

Om du använder temat Divi loggar du in i WordPress och går till Divi > Temainställningar > Integration och klistrar in scriptet i <head>-fältet. (Du kan följa ledtexten i Divi och lägga scriptet i <body>-fältet istället, men då riskerar du att få missvisande data eftersom snabba studsar inte hinner registreras.)

Om du använder ett annat WordPress-tema kan du lägga in koden i temats header.php  (se till att du har ett barntema först) eller använda tillägget Header and Footer Scripts.

4. Säkerställ bra prestanda under huven

Bristande resurser påverkar både funktionalitet och säkerhet. Från och med WordPress 5.2 kan du göra en enkel hälsokontroll för din sajt under Verktyg > Hälsokontroll för webbplatser.

Om du använder Divi får du dessutom mycket värdefull information under Divi > Support Center > System Status. Kontakta ditt webbhotell om sajten inte har PHP-version 7.2 eller uppåt – och tveka inte att byta webbhotell om de inte kan hjälpa dig med detta.

Support Center

5. Fixa cache för snabbare laddtid

Ett cache-plugin skapar statiska filer av ditt innehåll vilket förbättrar laddningstiden för besökarna. Använd ett cachetillägg som Swift Performance  (gratis och betald), WP Fastest Cache (gratis och betald) eller WP Rocket (betald).

För dig som använder Divi: Om ditt cachetillägg minifierar JavaScript och CSS bör du stänga av ”Minifiera och kombinera Javascript-filer” och “Minifiera och kombinera CSS-filer” under Divi > Temainställningar > Allmän för att inte riskera krockar mellan Divi och cachetillägget.

6. Komprimera tunga bilder

Om du publicerar flera mb tunga bilder spelar det ingen roll hur bra du optimerar din hemsida – den kommer att ladda segt som sirap. En fullbreddsbild bör vara 1920 px bred. Antalet kb per bild beror såklart på hur många bilder (och annat innehåll) du har på sidan, men en enkel tumregel är att försöka hålla varje bild under 200 kb.

Om du inte redan har anpassat bilderna i till exempel Photoshop kan du installera ett tillägg som krymper och komprimerar dina bilder. Då kan du även ställa in att alla bilder ska anpassas automatiskt vid uppladdning.

7. Kan din hemsida indexeras av sökmotorer?

Om du har dolt din hemsida för sökmotorer under utvecklingen är det lätt att spärren ligger kvar och skräpar även efter lanseringen; ett vanligt misstag som är enkelt att åtgärda.

Logga in i WordPress och gå till Inställningar > Läsa och se till att Be sökmotorer att inte indexera denna webbplats inte är aktivt.

Tillåt sökmotorer i WordPress

8. Säkerställ teknisk sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering (SEO) handlar om teknik, innehåll och länkar. Om du har checkat av stegen ovan har du reda kommit en bra bit på vägen med din tekniska sökmotoroptimering. Men det finns mycket mer att göra.

Installera Yoast SEO, All in One SEO Pack eller Rank Math och gå igenom installationsguiden för att säkerställa optimal visning i sökmotorernas resultatsidor.

Bonustips:

  • Se till att varje sida har en unik titel och metabeskrivning.
  • Använd Google Trender för att se vilka sökord din målgrupp använder.
  • Skriv för människor och inte för sökmotorer.

9. Registrera sajten på Google Search Console

Google Search Console (f.d. Google Webmaster Tools) är ett gratis verktyg som dels underlättar indexeringen på Google och dels ger dig värdefulla insikter om sökbeteende, prestanda och säkerhetsproblem.

10. Testa, testa, testa

En hemsida blir som bekant aldrig färdig. Ikläd dig rollen som besökare och klicka dig igenom hela sajten och testa länkar, formulär och alla viktiga funktioner. Du bör också regelbundet ta tempen på din hemsida för att säkerställa att den laddar snabbt, funkar bra i mobilen och inte drabbas av tekniska problem.

Tre bonustips:

Ge din hemsida superkrafter!

Nu när du har en bra teknisk grund är det dags att jobba vidare med att skapa bra innehåll och utveckla användarupplevelsen. Om du använder temat Divi finns det många tillägg som tar din hemsida till nästa nivå. Förutom flera bra gratistillägg kan jag varmt rekommendera tre premiumtillägg som ger din Divi-sajt superkrafter: Divi Toolbox, Divi Bars och Divi Overlays.

Mer från bloggen

Divi snabbar upp laddtiden med ny uppdatering

Nu släpper Divi en teknisk uppdatering som innebär att din sajt kommer att laddas snabbare för besökarna. Genom att all CSS-kod lagras i statiska filer så hålls kodmängden på de enskilda sidorna nere. Allt sker såklart automatiskt i bakgrunden så förändringen påverkar...

10 oumbärliga guider till Divi

Även om Divi till stora delar är självförklarande finns det några grundläggande guider som jag återkommer till gång på gång. Det handlar om nyttiga funktioner som förenklar ditt arbete och skapar en optimal användarupplevelse för dina besökare. Håll till godo!

Visa aktuellt år eller datum i din WordPress-footer

Vill du att att texten Copyright © 2018 ska uppdateras till aktuellt år automatiskt i WordPress footer? Det går att lösa med en shortcode – utan extra plugins som tynger ner din hemsida. Vi visar dig hur och bjuder även på några extra datumformat som aktuell dag, aktuell månad och dagens datum.

Inspiration: 10 svenska hemsidor i WordPress

Behöver du fylla på med ny inspiration till dina webbprojekt? Här hittar du tio svenska WordPress-hemsidor som kan boosta din kreativitet. Oavsett om det handlar om dataspel, friluftsliv, musik eller vatten och avlopp(!) så går det att skapa riktigt snygg webbdesign. Mycket nöje!

Så installerar du WordPress manuellt – komplett guide

Wordpress är världens mest använda plattform för webbpublicering. Och det är kanske inte så konstigt: Wordpress är gratis, användarvänligt och flexibelt med öppen källkod. Här visar vi hur du installerar Wordpress från grunden och bjuder på några bonustips för att du...

Uppdatera i WordPress direkt från mobilen

Elegant Themes har nu släppt en efterlängtad uppdatering till Divi Builder: Sidbyggaren är nu helt responsiv. Detta innebär att det är smidigt att uppdatera innehållet på din Wordpress-hemsida från mobilen – var du än befinner dig. Som en bonus blir sidbyggaren även...

Checklista för god synlighet på Google

GÄSTINLÄGG. Att ha en sökmotoroptimerad webbplats är A och O för att synas väl på Google. Det organiska söket är en otrolig digital marknadsföringskanal som många ibland förbiser och tänker på betald marknadsföring först.

Divi Nugget #01: Så byter du logga på enskilda sidor i WordPress

I första delen i serien Divi Nuggets går vi igenom hur man byter logga på en enskild sida i WordPress med temat Divi. Se videon nu.

12 exempel på strålande webbdesign i WordPress & Divi

Varje dag skapas 50 000(!) nya hemsidor i Wordpress. Vi har samlat 12 exempel på strålande webbdesign av allt från små frilansare till internationella storföretag; från konstnärlig minimalism till färgsprakande överdåd. Men alla sajterna har ett par saker saker...

Sju begränsningar i Divi och hur du övervinner dem

Divi är ett fantastiskt WordPress-tema. Men det finns några begränsningar som återkommer. Här får du veta hur du anpassar mobilmenyn, skräddarsyr navigationen, gör centrala inställningar för rubriker och länkar, sparar formulärsvar, finslipar knapparna och tvättar bort den babyblå färgen.