Hjälp! Min sida syns inte på Google 😱

✏️ 2017-05-09 | Sökmotoroptimering | 0 Kommentarer

Skribent: Victor Duse
Av Victor Duse
Det görs över 60 000 sökningar på Google – varje sekund. Med en marknadsandel på 97% har Google i det närmaste monopol på sökmarknaden i Sverige. Magra resultat från din sajt kan vara dolt tecken på total osynlighet.

Det finns nämligen sajter som helt oavsiktligt döljs på Google. Men att som svenskt företag vara osynlig på Google är som att förlägga sin butik i en öde träskmark och hoppas på att kunderna ska trilla ner från himlen. Men deppa inte; problemet är ofta lätt att lösa.

Lästips: Så tar du reda på vad Google har indexerat på din sajt

Ofta mänskliga faktorn bakom osynlighet

Det brukar vara ren och skär glömska som gör att sajter inte visas alls på Google. När man utvecklar ny webbplats gör man det ofta i en utvecklingsmiljö. För att folk inte ska trilla in på den halvfärdiga sajten av misstag brukar utvecklarna blockera den för sökmotorer. Problemet är att det är lätt att glömma bort att ta bort spärren när sajten väl har lanserats i den så kallade produktionsmiljön.

En lömsk checkbox i WordPress …

Om du använder WordPress är risken stor att någon, i all välmening, har klickat i ”Be sökmotorer att inte indexera denna webbplats” för att sedan glömma och gå vidare till nya, spännande projekt.

Lösning: Logga in i WordPress och gå till Inställningar > Läsa och kryssa ur checkboxen för att öppna upp sajten för sökmotorer. Glöm inte att spara ändringarna.

Wordpress: Be sökmotorer att inte indexera denna sida

… eller ett snedstreck i robots.txt?

Ett annat sätt att blockera sökmotorer är den lilla textfilen robots.txt som har till uppgift att berätta för sökmotorerna vad som ska visas och inte visas. I WordPress är det till exempel standard att blockera login-adressen /wp-admin/ som inte är relevant för besökarna. Men att samtidigt råka dölja hela webbplatsen av misstag är lätt hänt. Lösning:

Litet snedsträck stjälpa ofta stor sajt

  1. Gå till http://www.dinadress.se/robots.txt
  2. Om det står följande betyder det att alla sökmotorer (*) ska låta bli att indexera allt innehåll (/): User-agent: * Disallow: /.
  3. Ta bort ”/”  och vips har du öppnat du upp din sajt för alla sökmotorer: User-agent: * Disallow:
  4. Spara.

Du kommer åt robots.txt genom att logga in på ditt webbhotells ftp/filserver. Filen kan ändras i Anteckningar eller ett program som Notepad++ (PC) eller Textmate (Mac). Om det verkar krångligt kan du även använda WordPress-tillägget Yoast SEO för att redigera robots.txt.

Läs mer om robots.txt

Och nu då?

Det kan ta några dagar, eller i värsta fall veckor, innan Google upptäcker din sajt. När du har undanröjt alla hinder för sökmotorerna bör du direkt be Google att indexera din webbplats. Du kan också skynda på det hela genom att koppla din sajt till Google Search Console (tidigare kallat Google Webmaster Tools). Lycka till med din sökmotoroptimering!

Lästips: Så tar du reda på vad Google har indexerat på din sajt

Relaterade inlägg

Ny kurs: Så skapar du en hemsida i WordPress 2021

Ny kurs: Så skapar du en hemsida i WordPress 2021

Nu har vi tagit fram en komplett kurs med totalt åtta timmars videomaterial, fördelat på 29 kapitel, om hur du skapar en hemsida med WordPress och Divi. I kursen, som är helt gratis, går vi igenom grunderna i WordPress och Divi och bygger – steg för steg – en komplett...

läs mer
0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.