Fixa HTTPS – or die trying

✏️ 2017-08-18 | Tips & trix, Sökmotoroptimering | 0 Kommentarer

Skribent: Victor Duse
Av Victor Duse
Google trappar upp kriget mot osäkra sajter. Från och med oktober kommer varningen ”INTE SÄKER” att möta den som fyller i ett formulär eller surfar inkognito på en sida med HTTP. Om du inte vill skrämma bort dina besökare är det dags att agera. 

När en adress inleds med HTTPS (S står för Secure) innebär det att besökaren har ett starkare skydd mot avlyssning och manipulation. Chrome och andra webbläsare har under en längre tid drivit ett lågintensivt krig mot osäkra webbplatser genom att visa en diskret information i adressfältet som visar sajtens status. Sedan 2014 har dessutom sajter utan HTTPS bestraffats med sämre rank på Google, även om påverkan har varit marginell – än så länge.

Så här ser märkningen ut idag:

En säker sida med grönt hänglås
En säker sida med HTTPS föräras med ett grönt hänglås  …
Osäker anslutning med http
… medan en osäker sida med HTTP förpassas till skamhörnan med ett litet ”i”.

Hög tid att gå över till den säkra sidan

Nu trappas dock kriget upp och varningarna kommer sannolikt att ta mer plats och knappast stanna vid formulär eller anonyma besökare. Precis som när Google tvingade fram ett mobilanpassat (responsivt) internet 2015 med Mobilegeddon och när Apple bekämpade Flash med den brända jordens taktik så lär varningarna svälla till dess att HTTP är mer eller mindre utrotat. Så om du inte redan har gått över till den säkra sidan så är det hög tid nu.

Så här fixar du HTTPS

  1. Först behöver du beställa ett SSL-certifikat och uppdatera din .htaccess-fil. Om du har Surftown som webbhotell ingår SSL (se guiden).
  2. I WordPress ändrar du från ”http” till ”https” i båda URL-fälten under Inställningar > Allmänt
    Ändra från http till https i WordPress
  3. Aktivera tillägget Really Simple SSL och välj ”Aktivera SSL”.
  4. Besök din sida och se om du har blivit ett grönt hänglås rikare.

Får du fortfarande inget grönt hänglås? Whynopadlock.com är en sajt som är vad den heter. Knappa in din adress och få en rapport på vad som behöver åtgärdas. Ofta handlar det om att bilder och interna länkar fortfarande innehåller HTTP. Uppdatera alla osäkra URL:er och ladda om sidan.

Kontakta ditt webbhotell eller din digitala byrå om du behöver hjälp.

Relaterade inlägg

Ny kurs: Så skapar du en hemsida i WordPress 2021

Ny kurs: Så skapar du en hemsida i WordPress 2021

Nu har vi tagit fram en komplett kurs med totalt åtta timmars videomaterial, fördelat på 29 kapitel, om hur du skapar en hemsida med WordPress och Divi. I kursen, som är helt gratis, går vi igenom grunderna i WordPress och Divi och bygger – steg för steg – en komplett...

läs mer
0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.