En webbyrå tipsar: WordPress, Wix eller Squarespace

  • Victor Duse
  • 2023-09-25
  • Gästinlägg, Tips & trix
  • 0 kommentarer
  • Om affiliate-länkar
    Några av länkarna i det här inlägget är affiliate-länkar. Detta innebär att om du klickar på dessa länkar och köper något kommer jag att få en affiliate-kommission. Men det kommer aldrig att kosta mer för dig. Tack för ditt stöd!

När man pratar CMS för hemsidor brukar WordPress, Wix och Squarespace komma upp. Men vilken är rätt för mitt företag?

Svaret varierar självklart då det finns olika förutsättningar. Vi kommer här gå igenom för- och nackdelar med respektive CMS så ni kan ta rätt beslut för er verksamhet.

Inlägget är från Nils Fridlund som driver Sunbird som är en webbyrå i Malmö. De har över 10 års erfarenhet av att bygga hemsidor och SEO. Samtliga påståenden nedan är från våra erfarenheter under denna tid.

Nils Fridlund

Nils Fridlund, Sunbird

WordPress

Fördelar med WordPress:

Flexibilitet: WordPress är öppen källkod, vilket innebär att du kan anpassa och utvidga det på nästan vilket sätt som helst.

Plugins: Det finns tusentals gratis och betalda plugins som kan utöka funktionaliteten på din hemsida.

Flest användare: Då WordPress är det CMS med flest användare får det i princip alla lösningar byggda till sig. Vi har inte stött på något som inte har ett plugin till WordPress.

SEO: WordPress hemsidor är i sin natur SEO optimerade och har de plugins som behövs för att jobba aktivt med SEO. Men den största fördelen är att man är fri att ändra det som er SEO specialist behöver för att ranka högst.

Nackdelar med WordPress:

Underhåll: Eftersom det är öppen källkod, är det upp till dig att uppdatera. WordPress teman och plugins drar inte allt jämnt och kan spreta i sin utveckling. Det är i regel olika skapare

Säkerhet: Om man aldrig uppdaterar WordPress finns det risk för säkerhetshål i teman och plugins. Uppdaterar man finns det risk för att hemsidan slutar fungera och du behöver support.

Inlärningskurva: Även om det är användarvänligt, kan det vara överväldigande för nybörjare. Vissa saker kan man inte heller lösa utan en WordPress utvecklare. Mycket går dock att ändra enkelt själv såsom text, bilder och menyraden.

När ska man välja WordPress?

WordPress vinner på flexibilitet, både för webbdesign och SEO.

Det krävs en WordPress utvecklare, men du kan koda precis vad du vill.

Det är också viktigt för SEO att man kan vara flexibel och lösa det som er SEO specialist vill. Flexibiliteten som är en av WordPress största fördelar

Om ni vill jobba aktivt med SEO är WordPress således vårt val av dessa tre kandidater.

Vi är dock en WordPress webbyrå, även om vi jobbat med alla CMS, så vår bild får anses vara något färgad.

Wix

Fördelar med Wix:

Drag-and-drop: De vi pratat med upplever att det är mycket enkelt att använda Wix drag-and-drop funktionalitet. Ska Wix användare gå över till exempelvis WordPress är detta något som de saknar.

Allt-i-ett: Hosting och domäntjänster ingår. Ni slipper därför förstå och göra ett val här själva.

Mallar: Wix erbjuder ett brett utbud av mallar som fungerar direkt. Detta är sant för Squarespace också men för exempelvis WordPress kan man i regel inte bara installera en mall och börja.

App Market: Det finns tillägg man kan installera för att utöka hemsidans funktionalitet.

Pris: Prisvärd lösning. Bra för de som vill slippa betala för utvecklare och har tid att göra saker själv.

Ingen kodning krävs: Bra för nybörjare som inte vill dyka in i tekniska detaljer. Däremot kan man uppdatera Wix och redigera mer i koden. Tänk på att det krävs en övergång som inte är helt enkel.

Nackdelar med Wix:

Mindre flexibelt: Jämfört med WordPress kan du inte göra lika många anpassningar. Detta kan vara förödande för bolag om ni inte kan göra det ni vill få till.

Återkommande pris: För de lägre paketen är det svårt att få en hemsida billigare. Ska ni ha ett större paket kan det dock börja bli dyrt. Det och att ni aldrig kommer ifrån de återkommande kostnaderna får anses vara en nackdel för Wix.

Svårt att migrera: Om du vill byta till annat CMS i framtiden kan det vara svårt att flytta. Detta är dock sant för de flesta lösningarna.

SEO: Eftersom SEO handlar om att ranka först på viktiga sökord och Wix i sin natur är begränsande kan det vara så att er SEO blir lidande.

När ska man välja Wix?

Wix är utmärkt för er som vill ha en billig hemsida och inte förlita er på en utvecklare.

Wix påminner mer om Squarespace än WordPress gör. Wix väljer man om man hittar en mall man gillar och vill ha en ännu smidigare panel.

Squarespace

Fördelar med Squarespace:

Snygga mallar: Squarespace är känt för sina snygga, moderna mallar. Om ni söker något sådant bör ni absolut kolla på Squarespace.

Användarvänlighet: Dra-och-släpp gör det enkelt för användare att uppdatera texten själv.

Allt-i-ett: Hosting och andra tjänster ingår i priset.

Nackdelar med Squarespace:

Pris: Inget gratispaket, även om det finns en provperiod.

Mindre flexibelt: Mindre möjlighet för anpassningar jämfört med WordPress.

Färre tillägg och integrationer: Inte lika många möjliga tillägg som med WordPress.

SEO: Av precis samma anledning som med Wix är lösningar som begränsar ett problem för SEO specialister.

När ska man välja Squarespace?

Squarespace sticker ut när man kollar på deras mallars design. De har helt klart snygga mallar, snyggare än vad många webbdesigners kan göra. Så när du söker en snygg hemsida och inte har råd att anlita en professionell webbdesigner är Squarespace ett bra alternativ.

WordPress, Wix eller Squarespace – en jämförelse

WordPress, Wix eller Squarespace? Spara tid och pengar genom att välja rätt plattform från början.

Detta säger 10 års erfarenhet som webbyrå

Skillnaderna mellan Wix och Squarespace är inte allt för stora. Valet blir snarare Wix/Squarespace eller WordPress.

Om ni inte vill kompromissa utan ni vill ha den bästa hemsidan ni kan ha rekommenderar vi WordPress. Men då är det på bekostnad av högre budget och att ni blir beroende av någon som kan utveckling. För att förtydliga kan ni också redigera innehåll, menyrad, bilder mm i WordPress. Men så fort ni vill ändra i en mall krävs det i regel hjälp.

Är ni nystartare och vill få upp en hemsida snabbt bör ni kolla in Squarespace och Wix. Men när bristen på funktioner håller er tillbaka bör ni gå över till WordPress.

Relaterade inlägg

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.